beruházás

2020.04.20. 11:30

Elkészült a meszesi vízi turisztikai központ Kalocsán

Elkészült a vízi turisztikai központ Kalocsán. A Duna-parton zajló beruházásból már csak a kerítésépítés és a tereprendezés van hátra.

Gábor János

Kész az épület, már csak az utolsó simítások jönnek 

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Gábor János

A koronavírus-járvány miatt átadóünnepség nélkül zárta le az önkormányzat azt az évek óta zajló projektet, amelynek célja egy dunai vízi turisztikai állomáshely megépítése volt. A Magyar Kajak-Kenu Szövetséggel közös, uniós finanszírozással zajló tender munkálatai már márciusban véget értek, azóta a 120 négyzetméteres épület hivatalos átadására is sor került, de még nem végeztek: a következő hetekben tereprendezés, parkolóhely- és kerítésépítés következik.

– Az épületben helyet kapott több szociális helyiség, tároló, egy nyitott-fedett terasz és egy közösségi tér, valamint az épület mögött egy csónak- és kajaktároló. A munkák nagy része március elejéig lezajlott, azóta megtörtént a műszaki átadás-átvétel is – jelentette be Boromisza Viktor, a projektért felelős városüzemeltetési és fejlesztési osztály vezetője.

– A projekt uniós forrásból finanszírozott része elkészült, ugyanakkor a pályázat keretében nem nyílt lehetőség az ingatlanhoz tartozó belső udvar rendezésére. Ezt pályázaton kívül tervezzük megvalósítani, egyrészt a Kalocsai Vagyonhasznosítási és Könyvvezető Nonprofit Kft. szakembereinek, másrészt a polgármesteri hivatal foglalkoztatási programjában dolgozóknak a segítségével, a következő hetekben – ígérte.

A szakember hangsúlyozta: jócskán akadt dolguk az ingatlan hátsó és oldalsó drótkerítésével, ami annyira rossz állapotban volt, hogy el kellett bontani, majd a területet a helyén burjánzó növényzettől is meg kellett tisztítani. Ide, a telekhatárra, új kerítést fognak építeni, a közfoglalkoztatási programban gyártott oszlopokkal és drótfonatok kifeszítésével, jelezte. Miután eltávolították a benőtt cserjéket, az utcafronti kerítést is lemázolják, illetve egy zúzottköves kocsibeállót és több parkolóhelyet alakítanak ki. Boromisza szerint ezekkel az utolsó simításokkal néhány héten belül, májusra fognak végezni.

A Meszesen épült vízi turisztikai megállóhelyet már tavaly tavasszal készre kellett volna jelenteni, de – az áremelkedések, a munkaerőhiány, majd technikai okok miatt – módosítani kellett a határidőt 2020. június 30-ra. Az épület egy 351,25 millió forint összértékű program részeként valósult meg, körülbelül 49 millió forintból. Ebből a pénzből egy alapeszközpark felállítására is elkülönítettek néhány millió forintot: az eredeti tervek szerint tíz darab négyszemélyes kenut, egy ezek szállítására alkalmas trélert, valamint 40-40 evezőlapátot és mentőmellényt fognak vásárolni. Mivel a felszerelés a város ingó vagyonának részét képezi, nemcsak ide érkező turisták és sportemberek vehetik majd igénybe, hanem helyi iskolák és egyesületek is.

Kész az épület, már csak az utolsó simítások jönnek
Fotó: Gábor János / Petőfi Népe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában