beruházás

2020.04.27. 11:30

Csúszik a hetényi bekötőút építése

Várhatóan egy év múlva fejeződik be a területszerzés a hetényegyházi bekötőút tervezett útvonalán, azaz úgy tűnik, leghamarabb talán jövő év második felében kezdődhet csak el az építkezés.

Hraskó István

A 445-ös északi elkerülő út körforgalmának betontömbökkel lezárt ága a szántóföldek felől nézve, ide csatlakozna be majd egyszer a hetényi bekötőút

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Hraskó István

A veszélyhelyzet egy időre eltüntette a reggeli csúcsforgalom okozta torlódásokat a Kecskemétet Hetényegyházával összekötő úton, de borítékolható, hogyha egyszer visszaáll minden a rendes kerékvágásba, újra lesz iskola, és a szülők egy része sem otthonról dolgozik, akkor újra minimum fél óra lesz beérni reggelente a városba.

Szemereyné Pataki Klaudia polgármester tavaly szep­temberben nyilatkozta a Petőfi Népének, hogy Hetényegyháza élhetősége szempontjából kiemelt a jelentősége a városrészt az északi elkerülőbe és ezen keresztül az M5-ös autópályába bekötő útnak. A tervek szerint a Helikon utcánál jobbra fordulva a temetőhöz vezető rossz minőségű, négy méter széles utat hat és fél méteresre szélesítenék, 550 méter hosszúságban, és az út mellé 2,75 méter széles gyalog-, kerékpárút is épülne.

A bekötőút a temető után jobbra kanyarodva, az egykori ládaüzem mellett folytatódna. Ezen túl jelenleg még földút van, de itt is hat és fél méter széles, két forgalmi sávú aszfaltutat építenének 1365 méter hosszúságban az északi elkerülőig, mindkét oldalon füvesített padkával. Az út az északi elkerülőbe a már elkészült, szintben jó három méterrel magasabban lévő körforgalomnál csatlakozna be, melynek Hetényegyháza felé néző ága egyelőre betontömbökkel le van zárva.

A polgármester azt is elmondta, hogy a bekötőút ezen a nyomvonalon fog megépülni, mert ez jár minimális érdeksérelemmel, azaz ennek mentén érint legkevesebb ingatlant (43-at) a kisajátítás, de ehhez így is 100 millió forint fedezetet el kellett különíteni a költségvetésben. Tavaly ősszel még úgy kalkulált az önkormányzat, hogy a tulajdonszerzés lezárulta után idén év elején megindíthatják a kivitelezésre a közbeszerzést, optimális esetben májusban már lesz aláírt szerződés, utána pedig indulhat a munka.

Éppen ezért a napokban megkérdeztük, hogyan áll az előkészítés. Kiderült, hogy a folyamat lelassult.

– A területszerzés várhatóan 2021 tavaszán zárul le. Utána tudunk közműengedélyeket szerezni és ezt követően közbeszereztetni. Az elkerülő út terveztetése ajánlatkérési szakaszban van – mondta el érdeklődésünkre Takács Valentina, az önkormányzat kommunikációs veze­tője.

A 445-ös északi elkerülő út körforgalmának betontömbökkel lezárt ága a szántóföldek felől nézve, ide csatlakozna be majd egyszer
a hetényi bekötőút
Fotó: Hraskó István / Petőfi Népe

A hetényiek által szintén nagyon várt fejlesztés a városrészt északról elkerülő út, többek szerint ez szükséges, hogy a bekötő elkészülte után ne a belterületi utakra zúduljon nagy forgalom. Ezzel kapcsolatban most nem tudtunk meg konkrétumot. A polgármester korábban úgy nyilatkozott: az önkormányzat saját hatáskörében annyit tud tenni, hogy a Helikon utcát rendbe teszi, kiszélesíti, így biztonságos lesz a kétirányú gépjárműforgalom. Emellett kiépítik a Kikelet utca irányába a csatlakozást, a Hetényvezér utcát pedig leaszfaltozzák. Az említett helyszíneken szükség lesz a forgalmi rend végiggondolására, a teherautók esetleges kitiltására is. Szemereyné Pataki Klaudia szeptemberi interjújában hangsúlyozta: a város saját költségvetéséből nem fogja megvalósítani a legalább kétmilliárd forint költségű elkerülőt, annak megépítése állami hatáskör, hiszen Kerekegyházát kapcsolná be az autópályába. Mint mondta, a kecskeméti városvezetés ebben a kérdésben legfeljebb lobbizni tud.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában