KECSKEMÉT

2020.04.23. 12:44

A kicsiket is érdemes bevonni a közös munkába

Második éve jól működik az Otthon Segítünk Alapítvány, melynek keretében önkéntesek nyújtanak segítséget családoknak.

Sebestyén Hajnalka

A szülők bevonhatják a gyerekeket a sütésbe, főzésbe is, ami így remek játék is lehet

Forrás: Petőfi Népe

Nem anyagilag vagy házi munkában, hanem például törődéssel, beszélgetésekkel, játékokkal. Több idős önkéntes például a távol élő nagyszülő vagy már elhunyt nagyszülő szerepét pótolva játszik a gyerekekkel, tanítgatja őket. Vannak önkéntesek is, akik több gyermek esetén segítenek ügyeket intézni.

A kecskeméti hálózat vezetője, Daróczi Marcsi elmondta: most, a járványhelyzet idején ők is visszahívták a 60 éven felüli önkénteseiket. Most a segítségnyújtás az alapítvány központi Facebook-oldalán zajlik, alkotói, kézműves ötletek, receptek, házi praktikák, hasznos régi jó tanácsok megosztásával. Például több idős, akik még a háborús generációt képviselik, mesélnek a megtartóztatásról és a szűkebb időkről, melyben nekik már volt részük. Néhány segítő mesét olvas vagy főzni segít online. Akad olyan is, aki egyszerűen csak meghallgatja a családokat, hiszen négy fal közé szorulva sokaknak jólesik a beszélgetés.

Daróczi Marcsi hangsúlyozta: ez az időszak is megerősíti őket abban, hogy az alapítvány munkájára nagy szükség van, a tapasztalat átadása ma is időszerű. A szakember azonban nemcsak az alapítvány helyi hálózatát vezeti, óvónőként is dolgozik. Ebben a státuszában is sokaknak nyújt bátorítást. A kisgyermekes anyukáknak például azt ajánlja, próbálják meg a kicsiket nemcsak kiszolgálni, hanem kérjenek is tőlük segítséget. Vonják be a házimunkába, a főzésbe, tekintsék közös játéknak. Együtt minden vidámabb, ráadásul a kicsik még fontosnak is érzik közben magukat.

A szülők bevonhatják a gyerekeket a sütésbe, főzésbe is, ami így remek játék is lehet
Fotó: Petőfi Népe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában