A hajléktalanellátásra is nagy terhet ró a koronavírus-járvány

Nagy terhet ró a korona­vírus-járvány miatt kialakult helyzet a hajlék­talanellátásra, így a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Dél-Alföldi Régiójának intézményeire is, de a megnövekedett kihívásokat is sikerrel teljesítik – tájékoztatott Rigóné Kiss Éva regionális ügyvezető. A fertőzésnek helyzetüknél fogva talán legjobban kitett társadalmi réteg tagjait fokozott terhelés alatt is segíti a szervezet, de a megelőzéshez szigorú protokoll betartását követelik meg tőlük.

Horváth Péter

A gondozottak mindennap előre becsomagolt dobozos meleg ételt kapnak

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Bús Csaba

A Kecskeméti Máltai Csoport minden tagintézménye teljes kihasználtsággal üzemel és semmi sem úgy van már, mint korábban volt, jelentős változásokat kellett életbe léptetnünk gondozottjaink és munkatársaink védelme érdekében – mondta Rigóné Kiss Éva.

A regionális ügyvezető elmondta, hogy a hajléktalanok talán a vírusnak leginkább kitett társadalmi réteg, akiknek tagjai egy vagy több krónikus alapbetegséggel küzdenek, így különösen fontos megértetni velük a megelőzés fontosságát, ami főként a higiéniai rendszabályok betartását jelenti. Azért is nehéz ez, mert sokan a hajléktalanok közül helyzetükből kifolyólag is kevéssé tudnak törekedni egészségük valamilyen fokú megóvására.

– Országos szinten minden egységünk felkészült a járványra, így Kecskeméten mindkét telephelyünk fokozott terhelés mellett üzemel és az Utcai Gondozószolgálatunk is folyamatosan működik a veszélyhelyzetben – mondta Rigóné Kiss Éva, aki hangsúlyozta, hogy kiemelt feladat az ellátottak védelme fertőtlenítéssel, kézmosással, ruhaváltással. A Matkói úti Komplex Hajléktalanellátó és Rehabilitációs Központ intézményébe csak testhőmérséklet-mérés és fertőtlenítés után léphetnek be az ellátottak, vagyis azonnal ki kell mosni a ruhájukat, ha bemennek az intézménybe. A gondozottakat a protokoll idejére izolációs helyiségben különítik el. Ezt addig tudják folytatni, ameddig ez a helyiség rendelkezésükre áll, ha elfogynak a lehetőségeik, akkor a regionális diszpécserszolgálatot kérik meg, hogy helyezzék el azokat, akik igénybe akarják venni az éjjeli menedékhelyet. Az egyéb segítségnyújtások esetében a szolgálat lehetőségei szerint segít a rászorulóknak, egyéni és eseti segítséget tudnak nyújtani.

Minden intézményben kint van a fertőtlenítő, kötelező a szappanos kézmosás, kiírták a kézmosás helyes menetét. A Máltai intézményeiben a szükséges védőeszközök rendelkezésre állnak, erről az országos központ folyamatosan gondoskodik. E héten már többször használatos, mosható, fertőtleníthető maszkkal is ellátják a nappali melegedőt igénybe vevő gondozottakat, ezeket egyszerre négy helyen varrják a Dél-Alföldi régióban.

Az ellátottak biztonságát szolgáló intézkedés, hogy a nappali melegedőben egyszerre tíz személy tartózkodhat, és a Matkói úti telephelyen is csökkentették a zsúfoltságot, kinyitották a kápolnát, így a székeket és az asztalokat egymástól két méterre helyezték el.

Időnként nehézséget jelenthet megértetni a helyzet súlyosságát és a higiéniai szabályok betartásának fontosságát azokkal az emberekkel, akik egyébként is kevéssé törődnek saját egészségükkel. Rigóné Kiss Éva elmondta, hogy akik csak ebből az ellátási formából tudnak részesülni, aggódnak magukért, ez arra indíthatja őket, hogy komolyabban vegyék a szabályokat és jobban vigyázzanak egymásra, egyre inkább szabálykövetők legyenek. Ez szükséges is, hiszen a szociális munkások nem minősülnek hatósági személynek, ezért nem kényszeríthetik ki az együttműködést a gondozottaktól, csak kérhetik őket, viszont az ellátottak pedig úgy vehetik igénybe a szolgáltatást, ha betartják a higiénés protokollt.

Korábban az éjjeli menedékhelyen szabad volt a mozgás, de a kijárási korlátozás életbe lépése óta csak nagyon indokolt esetben lehet kimenni, ilyen például a munka, vagy alapvető élelmiszerek beszerzése, amit jellemzően heti egyszer célszerű csupán megtenni. A kijárási korlátozással teljes ellátást kapnak a gondozottak a Matkói úti intézményben, ami hatalmas feladatot jelent, az elmúlt héten mintegy egymillió forintot költöttek tartalék élelmiszerek vásárlására.

A Hoffmann János utcai Népkonyhát igénybe vevők száma is növekedett, naponta több mint száz gondozott kap higiénikusan előre becsomagolt dobozos meleg ételt, ügyelve arra, hogy ne alakuljon ki sorban állás. A Matkói úti intézményben lévő ellátottak is dobozba csomagolt meleg ételt kapnak, és mivel az adományosztás és a ruharaktár működése szünetel, a rászoruló családokat egyénileg látják el a szükséges egységcsomagokkal. Szerencsére érkeznek felajánlások is, a napokban ötvenezer vitaminital érkezett egy megyei vállalkozástól a gondozottak számára.

A gondozottak mindennap előre becsomagolt dobozos meleg ételt kapnak
Fotó: Bús Csaba / Petőfi Népe

Nehézséget jelent, hogy a kecskeméti Máltai több munkatársa kiesett a munkából, vagy azért, mert gyermekükkel kell otthon maradni, vagy pedig önkéntes karanténba vonultak, ezért megfeszített munkát jelent a helyzet és nagy összefogásra van szükség ahhoz, hogy kezelni tudják, de az áldozatos munkatársaknak köszönhetően a Dél-Alföldi régióban nagyon jó az együttműködés.

– Szeretném kiemelni azok munkáját, akik az ellátásban dolgoznak. Most mindenki összefogott, még az adminisztrációban dolgozók is részt vesznek az ellátásban – méltatta Rigóné Kiss Éva kollégái áldozatos munkáját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában