13 ezer szájmaszkot osztanak szét Kalocsán

Milliós kórháztámogatást és vállalkozói kedvezményeket is bejelentettek csütörtökön.

Gábor János

Forrás: illusztráció

Fotó: Gábor János

A lakosságnak kiosztandó nagy mennyiségű szájmaszk mellett rendkívüli kórházi támogatást, további fertőtlenítési hullámot, vállalkozásokat segítő engedményeket és új piaci nyitvatartási rendet jelentett be dr. Filvig Géza, csütörtökön. A polgármester írásos és videóközleményben mutatta be az újabb helyben hozott intézkedéscsomagot, melynek kapcsán megjegyezte: a kormányzati segítségen túl az önkormányzatnak is „maximálisan ki kell vennie a részét a védekezésből”. Ennek szellemében vázolta, hogy a város a következő hetekben hogyan igyekszik könnyíteni a mindennapi és az üzleti életen.

Dr. Filvig Géza kórháztámogatást és vállalkozói kedvezményeket is bejelentett.
Fotó: Gábor János / archív fotó

Dr. Filvig a közleményben először a járvány visszaszorítása érdekében dolgozók felé fejezte ki elismerését, mondván, „taps Nekik”, és megköszönte a magánadományokat is, amelyek a városházára érkeztek, azzal a szándékkal, hogy oda juttassák el, ahol a legnagyobb szükség van rá – ennek szervezését már elkezdték – fűzte hozzá. Ezt követően részletesen is ismertette, hogy az önkormányzat anyagi szempontból „szűkös mozgástere” ellenére milyen kedvezményeket, juttatásokat és engedményeket tud bevezetni a következő időszakban. Bejelentette: a város összesen 13 ezer mosható szájmaszk elkészítését rendelte meg. Ez a mennyiség jócskán leterheli a Kalocsán elérhető varrodai kapacitásokat, ezért „türelmet kér” a kézbesítésig, amit a jövő héttől kezdenek teljesíteni, minden postaládába jutni fog a védőeszközből. Kihangsúlyozta: a maszkok terjesztésével nem az a szándékuk, hogy mozgásra biztassák az embereket (akiktől továbbra is azt kéri, hogy „maradjanak otthon”), hanem az, hogy ezzel biztonságosabbá tegyék az alapvető szükségletek kielégítése miatt útnak indulók bevásárlását.

A polgármester elárulta: a vírus elleni küzdelemre a város egymillió forintos támogatást ajánl fel a Kalocsai Szent Kereszt Kórháznak. Azt, hogy az intézet pontosan mire költi majd el, még egyeztetni fogja Szivós Etelka megbízott főigazgató-helyettessel. Szintén az egészségügyi vészhelyzetben hozott intézkedés a közterületek és a piactér rendszeres fertőtlenítése, amit a jövőben is folytani fognak. A bejelentésben elhangzott: a piactér nyitvatartását meghosszabbítják – nyilván azt segítve, hogy a 65 év alattiaknak nagyobb mozgástere legyen az élelmiszer-bevásárlásnál (9-12-ig jelenleg csak a 65 évnél idősebbek tartózkodhatnak az élelmiszert értékesítő helyeken). A szokástól eltérően a jövőben nem 12 órakor zárják a csarnokot, hanem délután kettőkor, minden szerdán és szombaton, tehát a rendes piacnapokon.

Folytatják a közterületek és a piac rendszeres fertőtlenítését.
Fotó: Gábor János / PN

A „kalocsai munkahelyek megtartása” és a cégek működésének fenntartása érdekében segítik a helyi vállalkozásokat is – mutatott rá dr. Filvig Géza. A gazdasági kedvezmények keretében az egész 2020-as évre elengedik a vendéglátóhelyek közterület-használati díját, valamint csökkentik a Kalocsai Vagyonhasznosítási és Könyvvezető Nonprofit Kft. által „gazdasági társaságoknak és egyéni vállalkozóknak kereskedelmi és szolgáltatási tevékenységre bérbe adott üzlethelyiségek” bérleti díját. A város tulajdonában lévő bérleményekért ötven százalékkal kell kevesebbet fizetni, 2020. április 1-től július 31-ig. Csak ezzel a két engedménnyel tízmillió forintot hagynak a cégek és vállalkozók zsebében – jegyezte meg.

A városvezető a közelgő húsvéti ünnepre vonatkozóan arra kérte a kalocsaiakat, hogy maradjanak „fegyelmezettek” és ne járjanak át egymáshoz, mert itt, helyben „az otthon maradással” lehet sokat tenni a járvány terjedése ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában