telepítés

2020.03.31. 07:02

Végéhez közelít a fásítási program Kalocsán

A napokban már a Szent István király út buszvégállomás felé eső végén dolgoztak a fásítási programmal megbízott vállalkozás munkatársai, akik a Szentháromság tértől kezdve, több szakaszban telepítenek új fafajtákat, a korábban veszélyesnek ítélt, majd eltávolított, körülbelül 130 éves nyugati ostorfasor helyére.

Gábor János

A munka menetrend szerint halad: a jelenlegi szakaszt – a Filvig köztől a Malatin térig – április 1-jéig tervezték lezárni, ami sikerülni is fog: a helyszínen járva azt láttuk, hogy már az utolsó tucat facsemete helyét készítik elő.

Eredetileg nem ebben az ütemben akartak haladni, nyilatkozta korábban a városüzemeltetési és fejlesztési osztály vezetője. Boromisza Viktor elárulta: a most zajló munka az utolsó, negyedik ütem lett volna, mivel a mostanra tervezett, Filvig köz és a Batthyány utca közötti szakaszra szánt mezei juharokból a biztos származási hellyel rendelkező faiskolák nem tudtak volna megfelelő mennyiségű egyedet biztosítani a tavasz beálltáig. Gömbkőrist ugyanakkor be tudtak szerezni, pont annyit és pont akkorákat, mint szükséges, ezért vették előre a Szent István út buszvégállomáshoz közeli részét, ahová ezt a fajt javasolták a kertészmérnökök.

A területen egyébként 73, valószínűleg az 1890-es években ültetett ostorfát vágtak ki; ezeket helyettesítik most kőrisekkel, majd, várhatóan a meteorológiai ősz beálltával, vegetációs időszakon kívül kerül sor a kihagyott szakaszra is, ahová a mezei juharok kerülnek. A fasorcserét szakértői vélemények hatására szavazta meg a képviselő-testület, még tavaly januárban.

Első körben 15 millió forintot költöttek a programra, amit 2020 végéig szeretnének lezárni – addig várhatóan további 35 millió forintot költenek el rá, az idei költségvetés terhére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában