Rendkívüli közgyűlést tartottak csütörtökön Kecskeméten

A polgármester elmondta: amíg tart a koronavírus miatti veszélyhelyzet, a testület csak így tud majd dolgozni. Tizenegy képviselő volt jelen, mindent egyhangúlag és vita nélkül megszavaztak. Az óvodai beiratkozás várhatóan az interneten történik majd.

Hraskó István

Rendkívüli ülést tartott csütörtökön a kecskeméti képviselő-testület a városháza dísztermében, ezen csak a képviselők és a polgármesteri hivatal érintett munkatársai vehettek részt, és a Kecskeméti Televízió közvetítette. Minden napirendi pontnál egyhangúlag szavaztak a képviselők. Hatan voltak a városvezető Fidesz-KDNP frakcióból, öten az ellenzéki Szövetségből, azaz összesen tizenegy képviselő jelent meg, pont ennyi kell a testület határozatképességéhez.

Szemereyné Pataki Klaudia polgármester elmondta, az elővigyázatosság érdekében csak azt kérték meg részvételre, aki nincs veszélyeztetett korban, nincs krónikus betegsége és egészséges. Összesen tíz napirendi pontot tárgyaltak, olyanokat, amelyek határidőhöz kötöttek. Előtte a frakcióvezetőkkel egyeztetett, és megállapodtak, mindent előre megbeszélnek, hogy az ülésen ne legyen vita. A polgármester már a veszélyhelyzet kihirdetése előtt konzultált a katasztrófavédelemmel, hogy milyen feladatokra terjed ki a hatásköre, és dr. Határ Mária jegyzővel úgy értelmezik a jogszabályt, hogy a veszélyhelyzettel összefüggő intézkedésekről dönthet egyedül, „minden más a normális ügymenet szerint” zajlik.

Szemereyné Pataki Klaudia kijelentette azt is, hogy amíg a veszélyhelyzet tart, addig csak rendkívüli üléseket tudnak összehívni, és csak azokban a témakörökben, amelyek azonnali döntést igényelnek. Erre a hétre nem tudták kialakítani az online szavazás feltételeit, ezért volt kötelező a képviselők személyes jelenléte. A helyi operatív törzs munkájáról egy tájékoztató készült, ennél a napirendi pontnál a polgármester kitért arra, hogy nem írja elő rendelkezés ilyen csoport felállítását, de ő úgy döntött, hogy bevonja a munkába azokat a szakembereket, akik tanácsokkal tudják támogatni a különböző területeken, és a szervezet munkájának megadják a formai keretét is, jegyzőkönyveznek, jelenléti ívet vezetnek, határozatokat hoznak.

Szemereyné Pataki Klaudia szerdán a gyermek és felnőtt háziorvosokkal egyeztetett, akik arra kérnek mindenkit, aki betegnek érzi magát, hogy telefonon, és ne személyesen keressék meg őket. A háziorvosok a várhatóan szaporodó számú hívások fogadására szakképzett segítőt fognak kapni a polgármester ígérete szerint. A háziorvosok jelezték neki, hogy „nehezen jutnak, illetve jutottak védőeszközökhöz”, és ha kaptak, akkor is csak keveset. „Központi forrásból most már nem tudunk kapni, ezért megkerestük az alternatív forrásokat, hogy honnan tudunk beszerezni” – mondta a polgármester, hozzátéve, több helyről van kapcsolat, és „mindent bevetettek” annak érdekében, hogy ellássák megfelelő védőeszközökkel a háziorvosokat. – Amivel számolni kell, hogy ez az előttünk álló járvány nem egy és nem két hetet köt le, hanem legalább három-négy hónap, amíg felfut és lefut – összegzett a polgármester.

Mint elhangzott, már megtették az ügyben is a lépéseket, hogy megerősítsék a telefonos lelki elsősegélyszolgálatot, mert embert próbáló időszak következik. Vancsura István, a Szövetség politikusa a koronavírussal kapcsolatos központi tájékoztatással kapcsolatban mondta el kritikáját, és kérte a polgármestert, ha vannak Kecskemétre vonatkozó információ, akkor azokat ossza meg. Szemereyné Pataki Klaudia kijelentette: ami releváns kérdés, arról folyamatosan tájékoztat ad, így például a házi karanténok elrendeléséről.

Online történhet az óvodai beiratkozás

A napirendi pontok között szerepelt az óvodai beiratkozás is. Ennek dátuma április 27-28., addig az önkormányzat megteremti az online jelentkezés feltételeit. A beíratott gyermekek létszámától függően szeptembertől újra indulhat mini csoport. Július 1-jével lejár a Corvina, a Ferenczy Ida és a Kálmán Lajos óvodák intézményvezetőinek megbízása, így ezeknek a pozícióknak a betöltésére pályázatot kell kiírni. Azt is megszavazta egyhangúlag a testület, hogy a CédrusNet Szenior Tudáshasznosító Programot a Hírös Agóra veszi át és hoz létre egy szenior divíziót.

Részlet a KTV-n közvetített közgyűlésről
Fotó: Hraskó István
Szemereyné Pataki Klaudia
Fotó: Hraskó István

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában