Naponta több mint ezer maszkot varrnak Halason és Borotán

A koronavírus-járvány elle­ni védekezés érdekében egészségügyi maszkok gyártását kezdte meg a megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztató Kézmű Nonprofit Kft. kiskunhalasi üzeme is, ahol naponta ezer arcmaszkot varrnak majd meg. Hétfőtől a borotai önkormányzat is szájmaszkok készítésébe kezdett, amihez helyben ingyen juthatnak majd hozzá a lakosok.

Pozsgai Ákos

A kétrétegű szájmaszkok textilből készülnek, így moshatóak, vagyis többször is lehet használni őket

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Pozsgai Ákos

Az állami tulajdonú Kézmű Nonprofit Kft. az országban több településen is működtet telephelyet, ahol megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztatnak. Eddig négy üzemben gyártottak összesen napi 25 ezer darab egészségügyi maszkot, Orbán Viktor miniszterelnök hétfői bejelentése szerint mostantól azonban napi 80 ezer darab egészségügy maszkot készítenek.

– Az első legyártott maszkokat a legveszélyeztetettebb korosztályt gondozó idősotthonokba, a bentlakóknak, illetve a személyzetnek juttatják el folyamatosan, a maszkok későbbi elosztásáról az operatív törzs dönt majd – tájékoztatott Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára. Kiemelte: a különleges élethelyzetben a kormányzatnak kötelessége minden olyan kapacitás felkutatása, ami elősegíti az ország öngondoskodását. Ebben a helyzetben kérték fel a cégcsoportot arra, hogy gyártási folyamatainak áttekintésével keresse meg a védőeszközök előállításának lehetőségét.

Arról is szólt, hogy a társaságnál dolgozó megváltozott munkaképességű emberek tudják, hogy milyen fontos a társadalom támogatása. A védőeszközök gyártásával pedig most ők nyújtanak támogatást a társadalom számára – tette hozzá az államtitkár.

Csizi Péter, az országszerte 136 telephelyen, kilencezer embert foglalkoztató Kézmű-Erfo-Főkefe cégcsoport ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a maszkok előállításához rendelkeznek megfelelő gyártói kapacitással. Ugyanakkor a legyártható mennyiség a rendelkezésre álló alapanyag függvénye – fűzte hozzá.

Közlése szerint, a lehetőségeik áttekintése során találtak háromezer méternyi egészségügyben használt alapanyagot, amelynek felhasználásával első körben négy telephelyen és száz varrónővel kezdték meg a munkát. Az anyagbeszerzők és technológusok munkájának köszönhetően újabb háromezer méternyi alapanyag érkezett be a társasághoz, ezért a cégcsoport hétfőtől megduplázta a gyártási kapacitást, így megkezdték az egészségügyi maszkok készítését a kiskunhalasi telephelyen is.

Bányai Gábor országgyűlési képviselő arról tájékoztatott, hogy a halasi üzemben naponta akár ezer darab egészségügyi maszkot is el tudnak majd készíteni. A cégnél készülő kétrétegű szájmaszkok textil alapanyagból készülnek, ez azt jelenti, hogy moshatóak, vagyis többször felhasználhatóak lesznek.

A kétrétegű szájmaszkok textilből készülnek, így moshatóak, vagyis többször is lehet használni őket
Fotó: Pozsgai Ákos / Petőfi Népe

Közben a borotai önkormányzat is szájmaszkok készítésébe kezdett, a dupla anyagból varrt, magas hőfokon mosható maszkokat a borotai lakosok ingyen kapják meg – közölte Kissné Tóth Renáta polgármester. Hozzátette: aki igényli, annak a községházán, vagy a 06-77/500-020-as telefonszám 1-es mellékén kell jeleznie és eljuttatják a részére.

Szájmaszkokat varrnak hamarosan azok a kiskunhalasi óvónők és dajkák is, akik a kényszerű korlátozások miatt most nem a gyerekekre vigyáznak. Az önkormányzat azt tervezi, hogy a Vári Szabó István Szakképző Iskola tanműhelyében gyártják majd az egészségügyi maszkokat. Az ehhez szükséges alapanyagok egy része már rendelkezésre áll, a munkálatok napokon belül elkezdődnek. Közel tizenkétezer darab maszkot szeretnének elkészíteni, amit a lakosság körében ingyen osztanának majd szét. A további részletekről az önkormányzat későbbre ígért tájékoztatást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában