kecskemét

2020.03.24. 16:42

A gyámhivatal megválaszolta, mi lesz a benyugtatózott kislánnyal

Mint arról beszámoltunk, életveszélyes állapotba került egy kétéves kecskeméti kislány, akinek nyugtatót adott be az anyja, hogy a gyermek a kórházban maradhasson. Megkérdeztük a gyámhivatalt, mi történik a kislánnyal, ha már nem szorul kórházi kezelésre.

Hraskó István

Mint azt megírtuk, egy kecskeméti nő múlt pénteken betegfelvételre jelentkezett két éves gyermekével a kecskeméti megyei kórházban, majd benzodiezepin hatóanyagú gyógyszert adott be a kislánynak azért, hogy az egészségi állapotában bekövetkezett romlás miatt benntartsák. A kisgyermek elvesztette eszméletét és életveszélyes mérgezést szenvedett.

A nőt – aki beismerte tettét – a rendőrök még aznap este őrizetbe vették, életveszélyt okozó testi sértés bűntette miatt gyanúsítottként kihallgatták, tegnap pedig elrendelte a járásbíróság az előzetes letartóztatását, ami első körben 30 napig tart, de meghosszabbítható, és ilyen súlyos bűncselekményeknél nem is szokta a bíróság a tárgyalás kezdetéig megszüntetni. Az ügyészség egyébként pont azért indítványozta a kényszerintézkedést, mert tartani lehet attól, hogy ha a nő szabadlábon marad, gyermekei sérelmére újabb bűncselekményt követ el.

Megkerestük a megyei kormányhivatalt – azon belül a gyámügyi főosztályt –, hogy mi fog történni a kislánnyal, ha felépül a mérgezésből. – Ha egy gyermek felügyelet nélkül marad, vagy a szülői felügyeletet gyakorló szülője súlyosan veszélyezteti, a gyámhatóság ideiglenes hatállyal elhelyezi elsősorban az Őt vállaló és alkalmas különélő szülőjénél vagy más hozzátartozójánál, például nagyszülőnél – válaszolta a megyei kormányhivatal. Hozzátették: ha nincs olyan családtag, rokon, aki alkalmas, és akar is gondoskodni a gyermekről, akkor nevelőszülői elhelyezést kap. Az ideiglenes elhelyezés átmeneti intézkedés, amely azt a célt szolgálja, hogy az azonnali veszélyhelyzetet megszüntesse. A gyámhatóságnak ezt a döntését később felül kell vizsgálnia: részletesen feltárni és mérlegelni a körülményeket, hogy a gyermek érdekeinek leginkább megfelelő döntést hozhassák. Ha találnak megfelelő személyt az említett körből, a gyámhatóság pert indít a gyermekelhelyezés megváltoztatása vagy harmadik személynél történő elhelyezése iránt. A veszélyeztetés mértéke alapján mérlegeli a hatóság a szülői felügyelet megszüntetését, és azt is, szükséges-e kiskorú veszélyeztetése iránti pert indítani (az ügyészség is megvádolhatja majd ezzel a nőt).

Ha a gyámhatóság a felülvizsgálat során azt állapítja meg, hogy nincsen megfelelő személy a gyermek hozzátartozói között (alkalmas és vállalja is a gondozást), akkor elrendelik a nevelésbe vételét és nevelőszülői elhelyezést biztosítanak számára – tájékoztatta a Baon.hu-t a megyei kormányhivatal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában