A Dózsa ötezer maszkot készít Kalocsán

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium felhívására ingyen adják tovább a mosható-vasalható védőeszközöket.

Gábor János

Forrás: PN

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) felkérésére reagálva tömegével készít szájmaszkokat a Bajai Szakképzési Centrum Kalocsai Dózsa György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma. Mivel itt van a feladathoz szükséges szakmai képzés, és az ennek megfelelő eszközpark is rendelkezésre áll, nekiláttak: tucatnyi dolgozó kezdett el szájmaszkokat gyártani, hogy egy helyi intézményt támogassanak vele. A munkát azok a tanulók is végezhetik, akik felnőttoktatásban vesznek részt, vagy végzősök – esetükben gyakorlatnak minősül a feladat.

– Az ITM fenntartásában álló szakképzési centrumokhoz tartozó olyan szakképző iskolák jelentkezését várták a múlt héten, ahol szabóképzés is zajlik, magyarán vannak varrógépek és az azok üzemeltetéshez értő kollégák – erősítette meg Fekete Antal, a Dózsa intézményvezető-helyettese. – A múlt héten egyeztetés történt Kalocsa Város Önkormányzatával, és arra jutottunk, hogy a legnagyobb igény a Szociális Központban van. Felvettem a kapcsolatot Rumi László igazgatóval, és megállapodtunk ötezer darab szájmaszk leszállításában. Azóta 12 kolléga dolgozik rajta – számolt be. Mint megtudtuk, az iskola mosható és vasalással fertőtleníthető szájmaszkokat készít, és ezek minden egyes darabját ingyenesen ajánlják fel a Szociális Központnak.

Az ITM vonatkozó, hétfői közleménye szerint az országban jelenleg 15 olyan szakképzési centrum van, ahol elkezdődhetett a textil szájmaszkok gyártása. A munka lehetőség szerint otthoni körülmények között történik, de ahol be kell menni érte a tanműhelyekbe, ott csak kis csoportokban dolgoznak, szakoktatók, diákok és önkéntesek. A résztvevőknek vállalniuk kell, hogy nem szállnak tömegközlekedési eszközre a bejutáshoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában