beruházás

2020.02.12. 20:00

Vállalkozóknak segít az önkormányzat Kelebián

Új rendezési tervet készített és fogadott el a kelebiai önkormányzat képviselő-testülete még az elmúlt évben, amelyben többi között a vasútállomás mellett lévő volt határőrlaktanyát és környezetét ipari zónának jelölte ki a terület hasznosítása érdekében.

Pozsgai Ákos

A volt határőrlaktanyát és környezetét jelölték ki ipari zónának – mutatja Maczkó József

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Pozsgai Ákos

A nyolcvanas évek közepétől állt üresen az épület, miután Kelebián elkészült az új határőrbázis, és a testület kiköltözött belőle. A négy évvel ezelőtti migránsválság idején, amikor a kormány döntése után megkezdték az ideiglenes műszaki határzár építését, valamint több határ menti település mellett a honvédség katonai bázisainak építését, felmerült, hogy a volt határőrlaktanya egykori épületét újítsák fel és ott helyezzék el az államhatár közelében állomásozó katonákat, végül azonban a kormány mégis a határsáv melletti konténerbázis létrehozása mellett döntött, így továbbra is kihasználatlanul maradt a terület és a rajta álló épületegyüttes.

A későbbiek során az első lépés az ingatlan megszerzése volt, amelyet térítésmentesen sikerült önkormányzati tulajdonba átvenni a magyar államtól. Az évtizedek óta üresen álló épület állaga mostanra jócskán leromlott, a teljes gépészeti elemeket és minden mozdíthatót elloptak az egyébként ma is jó statikai állapotban lévő épületből.

– Az önkormányzatnak a Start mintaprogram keretében a régi melléképületeket, ide értve az ólakat, a pincét, a szociális épületet, pályázati pénzből sikerült rendbe tennie, sőt, az Ady Endre utcával párhuzamos építmény födém- és tetőszerkezetét is szintén száz százalékban pályázati forrásból tudták lecserélni. Időközben pedig az önkormányzat kelebiai vállalkozóknak adta ki a terület egy részét, jelezve azt, hogy a kijelölt iparterületet a helyi vállalkozók bázisává szeretné tenni – mondta el Maczkó József polgármester.

A volt határőrlaktanyát és környezetét jelölték ki ipari zónának – mutatja Maczkó József
Fotó: Pozsgai Ákos / Petőfi Népe

A terület továbbfejlesztése érdekében újabb pályázatot adott be az önkormányzat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programhoz. Összesen 78 millió forintot nyert a település, amelyből 1 millió 470 ezer forintért vásárolták meg a régi hegesztőüzemet, amelynek építési törmelékét értékesítették, továbbá a kötelező előkészítő dokumentumokat, például az üzleti tervet készítették el.

A felújítási munkálatok végzésére közbeszerzési eljárást indított az önkormányzat, melynek során az ipari park területén lévő épületekbe bevezetik a közműveket, ipari áramellátást biztosítanak, a laktanyaépület új tetőszerkezetet kap, a vízelvezető rendszert újraépítik, a már új tetővel rendelkező legnagyobb melléképület külső homlokzatát rendbe hozzák, az ott lévő kisebb melléképület is új tetőszerkezetet és külső burkolatot kap. Az ipari park területén olyan betonplaccot építenek ki, amely alkalmas lesz árufogadásra, a teherforgalom bonyolítására.

– A fejlesztési elképzeléseknek és a vállalkozókat segítő és befogadó intézkedéseknek nincs vége. Újabb területek bevonásával, építési tervekkel és kedvezményes bérleti konstrukciókkal akarjuk segíteni – elsősorban – a helyi vállalkozókat – hangsúlyozta a polgármester.

Hamarosan elkezdődhet a beruházás

A közbeszerzési eljárás lezárult, a nyertes cég, a Ker-Ex ’94 Kft. a beruházás megvalósítását 53 millió 513 ezer forint plusz áfáért vállalta, az önkormányzat aláírta a kivitelezési szerződést. Az építési munkálatok várhatóan még februárban elkezdődnek, a tervek szerint fél év alatt kell megvalósulnia a beru­házásnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában