Kiskunhalas / galériával

2020.02.16. 15:32

Díjazták a legjobb halasi sportolókat és sportszakembereket

A Thorma János Múzeumban rendezett Sportgálán adták át a tavalyi év legeredményesebb halasi sportolóinak, csapatainak, edzőinek és a támogatóinak járó városi elismeréseket szombat délután. Az eseményen jelen volt Németh Szilárd, a Magyar Birkózó Szövetség elnöke, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, aki maga is a díjazottak között volt.

Pozsgai Ákos

Forrás: baon.hu

Fotó: Pozsgai Ákos

A tavalyi után ismét a kibővített és felújított Thorma János Múzeum volt a helyszíne a városi Sport Gálának, amelyet ötödik alkalommal rendezték meg. – „Gyorsabban, magasabban, erősebben” – idézte az Olimpia jelszavait Bányai Gábor, a térség országgyűlési képviselője, aki köszöntőjében arra emlékeztetett, hogy az idézett olimpiai jelszavak, nem a győzelemről, hanem az önmagunk legyőzéséről, a korlátaink és a határaink átlépéséről szólnak, ami minden sportoló és edző elsődleges célja. – Nincs győzelem, edzések, lelkierő kitartás és sok minden más nélkül – mutatott rá a politikus, aki szerint ma már kevesen vitatják, hogy az egészséges és hosszabb élethez a legjobb út a sport, sokan vannak, akik követői ennek az életformának. – Azért tüntetjük ki a sportolóinkat, mert egy elérhető életideát vetítenek elénk, amely szerint mindenki többre képes. Példaképeket állítanak, hogy a bennünk rejtőző talentumokat ne herdáljuk el, hanem kamatoztassuk a saját, vagy akár mások örömére is – hangsúlyozta köszöntőjében a képviselő.

Az első elismerést az év női sportolója díjat Modok Benőné világbajnok gyors tollasozó vette át Fülöp Róbert polgármestertől. Az év férfi sportolója díjat Somlai Gábor szenior világbajnok úszó kapta, az elismerést Kuris István László alpolgármester adta át.

Az év felnőtt csapata az első osztályú bajnokságot megnyerő Halasi Tenisz Club (Csányi Szabolcs, Taskovics Gellért, Taskovics Teodor, Vizi Zsombor Zoárd, Héjjas Csongor, Szebeni Dániel, Czigler Bálint, Metykó Mátyás, Kocsis József csapatvezető, Bebtó István), a díjat Bányai Gábor országgyűlési képviselő adta át.

Az év utánpótlás fiú sportolója Macska Dominik tornász lett, a díjat Szűcs Csaba alpolgármestertől vette át. Az év utánpótlás lány sportolója díjat Miskei Léna fitneszversenyző kapta, akinek Tamaskó Máté diákpolgármester adta át az elismerést.

Az év utánpótlás csapata a Kiskunhalasi UKSC serdülő csapata lett (Erdélyi Árpád, Tamaskó Máté, Hári Gergő, Baki Domonkos, Baki Benedek, Vincze Ákos, Kalmár Levente, Rencsár Levente, Lengyel Szabolcs, Vecsernyés Erik, Temesvári Richárd, Giblák Bertold János, Ritter Lázár, Solti Bálint, Szabadi Noel, Juhász Döme Bálint, Sztrinkó Máté László). Fülöp Róbert polgármester nyújtotta át a sportolóknak a díjat és a vele járó oklevelet.

Az év esélyes sportolójának Végvári Ferencet, a Sport az Esélyért Kiskunhalasi Egyesület labdarúgó edzőjét választották, a díjat Bányai Gábor országgyűlési képviselőtől vette át.

Az év edzője a Kiskunhalasi UKSC serdülő csapatának trénere, Nagy Bence lett, Kuris István László alpolgármester adta át az elismeréssel járó díjat.

Az év sporttámogatójának járó díjat Németh Szilárd, a Magyar Birkózó Szövetség elnöke vehette át Szűcs Csaba alpolgármestertől, a 90 millió forintból megépült halasi birkózó csarnok megvalósításában nyújtott segítségéért. – „A bölcs ember a lehetőségeket megteremti, nem pedig megtalálja” – idézte a 18. századi angol filozófus Francis Baker mondatát a Magyar Birkózó Szövetség elnöke, aki szerint a halasi városvezetésre nagyon igaz ez az állítás. – Megteremtik a sportolás, a szellemi, testi egészség megmaradásának esélyét a halasiaknak – mutatott rá a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára.

Az első magyar Nobel-díjast, a C-vitamint feltalálóját, Szentgyörgyi Albertet idézve emlékeztetett: „A sport a játék alatt tanítja meg az embert rövid idő alatt a legfontosabb polgári erényekre, az összetartozásra, az önfeláldozásra, az egyéni érdek teljes alárendelésére, a kitartásra, a tettrekészségre, a gyors elhatározásra, az önálló megítélésre, az abszolút tisztességre, és mindenekelőtt a fair play, a nemes küzdelem szabályaira”. Németh Szilárd hozzátette: amíg a halasiak ennek a szellemében tevékenykednek, addig a kormány és a Magyar Birkózó Szövetség támogatására egyaránt számíthatnak.

Sokéves hagyomány, hogy átadják a polgármester különdíját, idén a Szilády RFC 2011-es születésű játékosokból álló csapata (Solti Andor, Kárász Bence, Ábrahám Zalán, Majoros Zalán, Doszpod Ádám, Anka Noel, Kern Hunor, Beszedics Viktor, Kárász Zsolt edző) kapta Fülöp Róbert elismerését.

A díjátadó ünnepség megható pillanata volt, amikor a Bács-Kiskun Megyei Kézilabda Szövetség elismerését, „Bács-Kiskun Megye Kézilabdázásáért” díjat átvette Paczolay Gyuláné Járdi Ádámtól, a Megyei Kézilabda Szövetség elnökétől. A tanárnő betegsége miatt a korábban odaítélt díjat nem tudta átvenni a megyei ünnepségen. Paczolay Gyuláné Budapestről költözött Kiskunhalasra a Testnevelési Főiskola elvégzése után, több száz gyereknek adott kézilabdát a kezébe, tanította meg a sportág alapjaira és, ami ennél is több, a sport kultúrájára. Tanult, tanított, nevelt, példát mutatott – hangzott el az ünnepségen. Előbb a Szilády Áron Gimnáziumban, majd a Bibó István Gimnáziumban tanított, nevéhez fűződik a Szilády, ma már Bibó Kupa elindítása, amely egyedülálló a hazai középiskolás kézilabdatornák sorában, hiszen ilyen sokat még senki nem rendezett Magyarországon.

Nincs győzelem, edzések, lelkierő kitartás és sok minden más nélkül – mondta Bányai Gábor Fotó: Pozsgai Ákos/baon.hu

Szombat este a sorrendben tízedik Sportbálon, amelyet a Sóstó Csárdában rendeztek, szintén díjazták a legjobb sportolókat és sportszakembereket. A Gulyás József Emlékdíjat Kovács Benő utánpótlás labdarúgóedző kapta meg. A Schneider Pál Emlékdíjat Minda Róbert játékvezető kapta, míg Csáki Öcsi Emlékdíjat az Old Boy tornászok (Csikós Csaba, Kárpi Róbert, Mamlecz Zsolt, Modok Gábor, Nagy Czirok Károly, Pásztor Gábor, Varga Zsolt, Jáger Levente) vehették át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában