Beruházás

2020.02.28. 07:00

A járdák már épülnek, de új játszóteret is tervez Helvécia

Ebben az évben is folytatódnak az útépítési beruházások, az intézmények fejlesztései, valamint az energetikai korszerűsítések Helvécián, és jó esély van arra, hogy néhány éven belül Kecskemétig szilárd burkolatot kapjon a Kiskőrösi út. Többek között ezekről is szó esett a kedd esti falugyűlésen.

Sebestyén Hajnalka

A falugyűlésen a tavalyi eredmények mellett az idei tervekről is szó esett

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Sebestyén Hajnalka

A művelődési házban tartotta meg Balogh Károly polgármester az éves beszámolóját. A falugyűlésre érkezők elsőként a tavalyi év eredményeiről hallhattak. A polgármester elmondta, 2019-ben a nagyközség bevétele 1 milliárd 84 millió forint volt, szemben az 1 milliárd 166 millió forint kiadással. Az év végére a bankszámlájukon 310 millió 173 ezer forint maradt. Folyamatosan pályáznak, keresik a lehetőségeket a fejlődésre, a lakosság komfortérzetének javítására. A sikeres pályázatoknak köszönhetően a beruházásokra mintegy 511 millió forintot, felújításra pedig 38 millió forintot fordíthattak.

Az elmúlt esztendő főbb beruházásai kapcsán a település első embere kiemelte, az új, 100 férőhelyes óvoda és 36 férőhelyes bölcsőde felépítését, emellett több belterületi úton végeztek útalap építést és felületzárást. Elkezdődött a meglévő járdák elbontása és az új járdák kialakítása. A Kecskeméti úton felszerelték a közvilágítási lámpatesteket. Megvalósult a központi Napvirág óvoda külső felújítása. A Barackvirág utcában folytatták az építési telkek kialakítását.

Pályázat útján pénzt nyertek többek között új tanyagondnoki busz vásárlására, traktor és hozzá kapcsolódó eszközök vásárlására, az óvodaudvar felújítására, a polgármesteri hivatalhoz előtető építésére, a Kiskőrösi úti orvosi rendelő eszközfejlesztésére, valamint újabb utak felújítására, stabilizálására. Az idei tervek kapcsán Balogh Károly hozzátette: 931 millió forint árbevétellel és közel 1 milliárd 232 millió forint kiadással számolnak. A hiányzó összeget az előző évi pénzmaradványból finanszírozzák meg. Sajnos az Antolin-gyártól idén kevesebb iparűzési adóra számíthatnak.

A falugyűlésen a tavalyi eredmények mellett az idei tervekről is szó esett
Fotó: Sebestyén Hajnalka / Petőfi Népe

A pályázati úton megvalósuló beruházások többnyire százszázalékos támogatottságúak, bár néhány pályázathoz önerő is szükséges. Április végére fejeződhet be a járdaépítési projekt, mely a település jelentős részét érinti. Új piacot építenek a művelődési ház mögött, a régi óvoda helyén új egészségügyi központot alakítanak ki, a Wéber Ede iskolára napelemet helyeznek ki, az új óvoda udvarát füvesítik és locsolórendszert telepítenek hozzá, a Jubileum utca térségében új játszóteret alakítanak ki, a Barackvirág utcai telekközművesítéseket folytatják.

Már folyamatban van a Kiskőrösi út újabb 850 méteres szakaszának szilárd burkolattal való ellátása. Az útépítés kapcsán lakossági kérdésként merült fel, vár­ható-e, hogy Kecskemétig szilárd burkolatot kap a Kiskőrösi út. A polgármester elmondta, öt éve lobbizik érte Kecskeméten, mivel a fennmaradó 2,6 kilométeres szakasz már a hírös városé. Most úgy tűnik, ez egy-két éven belül megvalósulhat.

Szintén kérdésként merült fel, hogy a Helvécia és Ballószög közötti földút kap-e szilárd burkolatot. Ennek kapcsán a polgármester elmondta, úgy tudja, hogy a tavasszal ez is elkészül, Ballószög pályázati pénzt nyert a kivitelezésre.

Végül a távlati tervekről is számot adott a polgármester. Keresik a pályázati lehetőségeket, hogy a Wéber Ede iskolánál sportcsarnokot, a Napvirág óvodánál tornatermet építsenek, a régi Szabó Sándor-­lakótelepi orvosi rendelőben gyermekorvosi szolgálatot és egy újabb fogorvosi praxist hozzanak létre, a közvilágítást kiépítsék a Magyar, a Hetes, a Német, a Csókás soron és a Küküllő utcán.

Nőtt a házasságkötések száma

Turupuliné dr. Polyák Katalin jegyző a hivatal munkáját összegezte. Külön kiemelte: a lakosság száma évek óta emelkedik, tavaly 4879 főre nőtt. Megjegyezte, míg 2018-ban húsz házasságkötés volt, addig 2019-ben már ötven. Sokan más településekről érkeztek. Beszámolója végén felhívta az ingatlantulajdonosok figyelmét, hogy idén év végéig kell megkérni az engedélyt a kerti fúrt kutakra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában