FAJSZ

2020.01.27. 11:30

Bevált a kísérlet a Mesevonat oviban

Az idei évtől a Montessori óvoda címet viselheti a fajszi Mesevonat Óvoda. Az egykoron Maria Montessori által kidolgozott alternatív gyermeknevelési módszert a megye kistelepülései közül elsőként Fajszon vezették be.

Tapodi Kálmán

a Montessori nevelésben részt vett kísérleti csoport gyermekei kiegyensúlyozottabbak, önállóbbak tevékenységeikben

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Tapodi Kálmán

ár ötödik éve működtetünk egy Montessori szellemű nevelést-oktatást alkalmazó kísérleti csoportot. Ezek a gyermekek már megkezdték az első osztályt – mondta el Bacsi Bernadett, a Mesevonat Óvoda vezetője. Mint közölte: az intézményben 46 fő a beíratott apróságok száma. A két vegyes csoportban két és fél évestől egészen a hétéves korig nevelik a gyermekeket.

– Jelenleg mindkettő csoportban ezzel az alternatív módszerrel nevelünk, fejlesztünk. Nagy örömünkre, néhány nap óta hivatalosan is a birtokunkban van az okmány, mely szerint a Montessori óvoda nevet viselhetjük. Az engedélyt a Magyarországi Montessori Egyesület adta ki – sorolta Bacsi Bernadett, aki hozzátette: csoportonként egy-egy Montessori képzettségű pedagógusuk van, valamint ő is rendelkezik ezzel a végzettséggel. Mint kiemelte: öt évvel ezelőtt, amikor az új módszer bevezetése mellett döntöttek, nagy segítségükre volt Borszéki Szabolcsné Gábris Virág, a bajai Eötvös József Főiskolán tanító pedagógus, akinek az óvodapedagógiai ismeretei igen magas szintűek.

– Büszkék vagyunk, hogy nálunk is létrejöhetett a Montessori óvoda, mert hasonló jogosultságú intézmények többnyire csak nagyobb városokban működnek. Bács-Kiskunban a kistelepülések között mi vagyunk az elsők, akik megkapták ezt a minősítést – mondta el az intézményvezető, akitől megtudtuk, hogy Maria Montessori pedagógiája a világ mintegy hetven országában – elsősorban Olaszországban –, ma is élő nevelési módszer. Az erkölcsre, szabadságra, önfejlődésre, önállóságra, önfegyelemre és mély érzelmekre nevelő módszerről csupa jó tapasztalataik vannak a fajszi óvodapedagógusoknak.

a Montessori nevelésben részt vett kísérleti csoport gyermekei kiegyensúlyozottabbak, önállóbbak tevékenységeikben
Fotó: Tapodi Kálmán / Petőfi Népe

– Az eddigiek alapján kijelenthető, hogy a Montessori nevelésben részt vett kísérleti csoport gyermekei kiegyensúlyozottabbak, önállóbbak tevékenységeikben. A speciális eszközök által problémamegoldó képességük, matematikai jártasságuk kortársaikhoz mérten fejlettebb – jelentette ki Bacsi Bernadett.

Maria Montessori: a gyermek a legtökéletesebb teremtmény

A Maria Montessori (1870–1952) olasz orvosnő, pedagógus által kifejlesztett eszközök biztosítják a gyermek számára mindazt a tanulási folyamatot, amire saját maga képes. Az eszközök az önellenőrzés lehetőségét magukban rejtve kiválóan alkalmasak arra, hogy a gyermek önigazolást nyerjen arról, hogy mit tud már. Ezek az eszközök nem rejtenek magukban kudarcélményeket, nem marasztalják el az esetleges sikertelenségek esetén, hanem kiaknázva a belső motivációt, továbblendítik és megoldásra sarkalják – olvasható a szakirodalomban a Montessori-módszerről. „A gyermek a legtökéletesebb teremtmény, mert egyedül ő tudja megalkotni saját egyéniségét. A gyermek lelke lágy viaszhoz vagy fehér papírhoz hasonló, ahová magának a gyermeknek kell belevésni a képzeteket. (…) A pedagógus feladata csak a vezetés, az útmutatás: ő csak segít, szolgál, míg a gyermek személyisége a maga erejénél fogva fejlődik, mert a gyermek maga cselekszik” – fogalmazott egykoron a módszerről Maria Montessori.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában