Kecskemét / galériával

2019.12.05. 13:38

Önkéntes diákok Boronkay Péterrel osztották a Mikulás-csomagokat

Adott a bácsi egy ötöst! – mondta sugárzó arccal egy kisfiú a kecskemét Nyíri úti speciális iskolában, miután Boronkay Péter világbajnok paratriatlonistától – és mint megtudtuk, újdonsült apukától – nemcsak egy Mikulás-csomagot, hanem pacsit is kapott.

Hraskó István

Fotó: BUS CSABA

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének közgyűlése 1985-ben foglalta határozatba az önkéntesek nemzetközi napjának megtartását, hogy így ünnepeljék világszerte azokat, akik anyagi ellenszolgáltatás nélkül, saját szabadidejükben mások számára hasznos tevékenységben vesznek részt.

A világnap alkalmából a megyei család, esélyteremtő és önkéntes házak országos hálózata húsz helyszínen szervezett akciókat. A Bács-Kiskun megyei iroda munkatársai az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézménybe, azaz a Nyíri úti iskolába látogattak el, de nem egyedül: elkísérte őket a Széchenyi István iskola 32 önkéntes diákja, sőt Boronkay Péter többszörös világ- és Európa-bajnok paratriatlonista is. A széchenyis tanulók és a sportoló Mikulás-csomaggal lepték meg a kisebbeket, összesen majdnem 150 gyermeket. Boronkay Péternek mindenkihez volt egy-két jó szava, mosolya és vicces vagy barátságos gesztusa; azt is megmutatta a gyerekeknek, hogyan lehet cipőt kötni úgy, hogy hiányzik a bal alsó karja.

– Adott a bácsi egy ötöst! – mesélte pedagógusának lelkesen egy kisfiú, aki pacsizhatott is a kiváló sportemberrel.

Boronkay Péter rendszeres szereplője, előadója az önkéntes ház által iskolákban szervezett esélyóráknak. Mint Nagy Renáta irodavezető elmondta, ezek lényege, hogy a diákok sérült emberekkel találkozva tanulják meg az elfogadást és hogy vannak olyan embertársaink, akik segítségre szorulnak a mindennapokban. Szükség is van ilyen ismeretterjesztő- érzékenyítő beszélgetésekre, mert sokan nincsenek tisztában például a fehér bot mibenlétével, az általa hordozott jelentéstartalommal.

A széchenyis diákok maguktól jelentkeztek a csütörtöki önkéntes munkára; Nagy Renáta szerint a fiatalok egyébként nagyon szívesen önkénteskednek, ha érdekesnek találják a munkát, és tudnak azonosulni a kitűzött céllal. Tavaly – ugyancsak az esélyház koordinálásában – a Margaréta otthon társalgóját díszítették fel karácsony előtt.

Boronkay Pétert heti gyakorisággal hívják el iskolákba, hogy meséljen életéről, sportpályafutásáról, és főleg arról, hogyan lehet sérültként teljes életet élni, sikereket elérni, kijutni az olimpiára, versenyeket nyerni, dolgozni.

– Nehéz a diákoknak megérteni, elképzelni, hogy amit ők két kézzel csinálnak meg, nekem hogy megy másfél karral. Visszatérő kérdés, hogyan kötök cipőt, öltözködök vagy vezetek autót. Múlt vasárnap született meg a kisfiam, Ákos, azaz most a legújabb nagy kihívás a pelenkázás lesz, de már gyakoroltam, és bízom benne, hogy ez is menni fog – mondta az újdonsült, fáradt, de boldog édesapa.

A Nyíri út intézmény tanulóinak még kézműves foglalkozást is szerveztek, az önkéntesek segítségével angyalkákat készítettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában