Kecskemét / galériával

2019.12.14. 13:41

II. Rákócziról emlékeztek meg a honismereti egyesület tagjai

A Bács-Kiskun Megyei Honismereti Egyesület pénteken rendezte meg évzáró programját a kecskeméti Katona József Emlékházban. A Kecskeméti Honismereti Nap keretében II. Rákóczi Ferencről emlékeztek meg a Rákóczi emlékév alkalmából.

Sebestyén Hajnalka

Fotó: Sebestyén Hajnalka

A tagok több előadást hallgathattak meg II. Rákóczi Ferenc életéről, a Rákóczi-szabadságharcról, a rác támadásról, az adott kor eseményeiről, valamint a kecskeméti Rákóczi kultuszról. Az előadók között volt Varga Istvánné, dr. Fábián Borbála, dr. Székely Gábor, Székelyné Kőrösi Ilona, Kállainé Vereb Mária és Balogh Mihály. Az előadásokon túl két tag gyűjteményébe is betekintést kaptak a résztvevők: Sebestyén Imre képeslapgyűjtő II. Rákóczi Ferenc témájú képes levelezőlapjait, valamint Kenyeres Dénes legújabb könyvét, és II. Rákóczit idéző, a korból származó relikviákat tekinthették meg.

A közös ebédet követően a honismereti fórum a Bácsország folyóirat II. Rákóczi Ferenc tematikus számának ismertetésével folytatódott, majd Székelyné Kőrösi Ilona átadta az Országos Honismereti Szövetség Emléklapjait azon tagoknak és pártoló személyeknek, akik támogatják a honismereti mozgalmat.

A tagok közül emléklapot vett át Varga-Sabján Gyula, dr. Székely Gábor, Horák Béla és Papné Csaplár Krisztina. Tajti Erzsébet és Végső István már korábban átvették a díjat. A honismeretet támogató munkájáért köszönetet mondtak Sebestyén Hajnalkának, a Petőfi Népe újságíróján, Ramháb Máriának, a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár igazgatójának és Egyediné Gál Erikának, a megyei könyvtár helyismereti gyűjtemény vezetőjének.

Végül Székelyné köszöntötte a kerekévfordulós tagokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában