Varga Gábor

2019.12.17. 07:00

Hercegszántóról sok híresség származott el, rájuk alapozva építenék fel a falu turizmusát

Csinálhatunk utat aranyból, ha nincs közösségünk, kultúránk. Mivel egy olyan település vezetését vettük át, ahol az előző években a közintézményeket felújították, rendbe hozták, ezért számunkra a legfontosabb feladat a közösségépítés, a faluszépítés és a turizmus fejlesztése – fogalmaz Varga Gábor, aki két hónapja 305 szavazatot szerezve, 20 voks előnnyel nyerte el a polgármesteri tisztséget négy jelölt közül. Elődje több ciklus után már nem indult a választáson. A település új, Fidesz-­KDNP jelöltjeként befutó első embere főállásban látja el feladatát.

Kubatovics Tamás

Albert Flórián szobra ifjabb Albert Flóriánnal

Forrás: Petőfi Népe

Véleménye szerint, ahogy egy vállalkozás sem napi nyolc óra munka, úgy önkormányzati vezetőnek lenni sem lehet csak délután 4-ig, hanem öt éven át nonstop, ami teljes embert kíván. Mivel az első időszakban a szolgáltatókkal, hivatalokkal, hatóságokkal való ismerkedés sem mellőzhető, ezért zsúfoltak a mindennapok. Ráadásul egy olyan kötelező feladat teljesítésével indult munkájuk, ami a térség egyik nagy problémáját mutatja. A lélekszám kétezer fő alá csökkent, ezért a jövő évtől Dávoddal közös hivatalt kell működtetniük.

– Minden településen gond a csökkenés, ennek megoldását aligha lehet az önkormányzatoktól várni. Pedig nálunk van munkahely, hiszen a rendőrség, a határátkelő sokaknak ad munkát. Negyven éve, akit ide lerendeltek, az ideköltözött a családjával, kaptak lakást, vettek házat, letelepedtek. Ma ez nem működik, inkább Bajáról, Bácsalmásról járnak dolgozni. Az olcsó ingatlan talán vonzó is lenne, de befektetésként nem tartja értékét – vázolja a helyzetet Varga Gábor. Hangsúlyozza: az önkormányzatnak minden segítséget meg kell adnia a civil közösségeknek, általuk szélesedhet a települést támogatók köre, és ebbe beleérti a testvértelepülési kapcsolatok bővítését is.

– Hercegszántó rengeteg híres szülöttére lehet büszke. Régi tervem, hogy ismertségükre alapozva építsük fel a falu és a térség turizmusát. Ennek lehet alapja az Albert Flórián Emlékház, ami nemcsak múzeumként, hanem egyfajta szolgáltató központként rendezvényekkel, szálláslehetőséggel fogadná a vendégeket. Az egyedi népi hagyományok őrzése és bemutatása vonzó lehet, a fejlesztéshez azonban a környező települések is szükségesek – fogalmaz a polgármester.

Albert Flórián szobra ifjabb Albert Flóriánnal
Fotó: Petőfi Népe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában