Bór-­Petró Mária

2019.12.04. 18:14

Elhunyt Kisszállás történetírója

Életének 74. évében elhunyt Bór-­Petró Mária tanár, országos tanügyigazgatási szakértő, aki 1997-től három éven át Kisszállás polgármestere volt.

Tapodi Kálmán

Miután megszerezte általános iskolai tanári oklevelét, szülőfalujába, Kisszállásra tért vissza szolgálni. Szívügyének tekintette, hogy támogassa a kisszállási embereket és a gyermekeket. Fontosnak érezte, hogy az újabb generációk jól ismerjék lakóhelyüket. Az oktatásához kapcsolódó tevékenységei mellett jutott ideje arra is, hogy Kisszállás történetét kutassa. A településről honismereti tankönyvet és munkafüzetet készített a tanulók számára.

Az általános iskola igazgatói feladatait látta el 1987-től. 1989-ben ő kezdeményezte az intézmény elnevezését Sallai István országosan elismert könyvtárosról, aki 1933 és 1949 között Kisszálláson tanított. Később újságírói tanfolyamot is végzett és a községről szóló tudósításai megjelentek a Petőfi Népében. 1997-től folytatott eredményes polgármesteri munkájának számos fejlesztés őrzi az emlékét a faluban. 1999-ben családi okok miatt költözött a Kisalföldre, Újkérre, ahol iskolaigazgatói tisztséget töltött be.

Nyugdíjas évei alatt is folytatta a Kisszállás történetéről előzőleg gyűjtött emlékanyag összefoglalását. A korábban elkészült, Kisszállás 1945 előtti múltját összegző munkája után kiadta az édesapja, Petró János által megélt és elmesélt uradalmi történeteket. Váratlan halála előtt készült el a falu 1945 és 1980 közötti fejlődését bemutató könyv kéziratával, így nem érhette meg annak jövőre várható megjelenését.

Hamvait kívánsága szerint katolikus szertartás keretében a kisszállási temetőben, szülei nyughelye mellett helyezték örök nyugalomra. December 8-án, vasárnap, 11 órakor neki ajánlják a szentmisét Kisszálláson.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában