Kecskemét / galériával

2019.12.02. 19:49

90 éves lett a Kocsis Pál-középiskola

Fennállásának 90. évfordulóját ünnepelte meg hétfőn a kecskeméti Kocsis Pál-középiskola. A jubileumi műsorban felelevenítették a kezdeteket, a kilenc évtized főbb mérföldköveit, valamint megidézték névadójuk példaértékű életét és munkásságát.

Sebestyén Hajnalka

Fotó: BUS CSABA

A Kocsis Pál Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Szakgimnázium és Szakközépiskola jubileumi rendezvényen részt vettek az iskola már nyugdíjba vonult igazgatói, pedagógusai is, akik nagyban hozzájárultak az iskola sikertörténetéhez. Az egykori igazgatók közül elfogadta a meghívást: dr. Tiba István, Kocsis Pál (a névadó unokája), Gyuriczáné Nedelkovics Judit és Nagyhegyesi István volt igazgató.

A vendégeket elsőként Juhász István iskolaigazgató köszöntötte, majd felelevenítette az 1929-es eseményeket, amikor is megnyitotta kapuit a Kertmunkásképző iskola.

– Azzal a céllal hívták életre az iskolát, hogy a környék mezőgazdasági munkásait, szakembereit középfokon képezze. A célok mai napig nem változtak, csak a képzések köre bővült. A kertészképzés mellett 25 éve megjelent a környezetvédelem is, mindkettő szakág keresett a fiatalok körében – hangsúlyozta az iskolaigazgató.

A Kocsis-középiskola négy éve az Agrárminisztérium fenntartása alatt működik. A minisztérium részéről Soós Beatrix, az Agrárszakképzési főosztály főosztályvezetője szólt. – Az iskolában 90 éve a közös alkotás, a közös szeretet soha el nem múló értékeket teremtett. Az intézményben folyó magas színvonalú oktatás a hazai agrárképzés fontos pillére. Napjainkban a szakképzés megerősítésén dolgozunk, mely elengedhetetlen a duális képzés sikeréhez. A képzések átdolgozásával pedig szeretnénk elérni, hogy rugalmasan igazodjanak a változó térségi igényekhez – jegyezte meg.

A kecskeméti önkormányzatot képviselve Gaál József alpolgármester méltatta az iskolát, a benne folyó szakmai munkát, majd Juhász István igazgatónak a város oklevelét és egy festményt nyújtott át a 90 éves jubileum alkalmából.

Az iskola sokrétű szakmai kapcsolatban áll a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun megyei szervezetével. Elnöke, Gáspár Ferenc személyes emlékeket is felidéző köszöntőt mondott. Megjegyezte, hogy nosztalgikus pillanatokat élt át, amikor újra belépett az iskola kapuján, ugyanis egykoron maga is Kocsis-diák volt.

A műsor további részében a diákok lépek színpadra, felidézték a névadó Kocsis Pál életét és munkásságát. Az iskola 1984-ben vette fel a híres szőlőnemesítő nevét, akinek a nevéhez kötődik többek között az Irsai Olivér vagy a Kocsis Irma szőlőfajta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában