Kalocsa

2019.11.14. 07:09

Vidékre költözött a népművészeti fesztivál

A Kalocsai Orosz Információs és Kulturális Központ az Orosz Honfitársak Koordinációs Tanáccsal és a Budapesti Orosz Kulturális Központtal közösen szervezte meg a XI. Orosz Népművészeti Fesztivál és Versenyt a Kalocsai Színházban, szombaton.

Gábor János

Mintegy száz különböző nemzetiség jelent meg a kalocsai fesztiválon

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Gábor János

Az eseményt – amelynek eddig kizárólag fővárosi helyszínek adtak otthont – az orosz nemzeti egység napjához (november 4.) legközelebbi hétvégére hirdették meg, és mivel Oroszország népessége sok nemzetiséget tömörít, itt is arra törekedtek, hogy minél több náció képviseltesse magát.

– Különféle műfajú produkciók láthatók, különböző korosztályoktól és nemzetiségektől. Több magyar városból, például Budapestről, Pécsről, Kaposvárról és persze Kalocsáról érkeztek csoportok – sorolta hírportálunknak nyilatkozva az eseményt szervező Kalocsai Orosz Információs és Kulturális Központ vezetője, Nyeszterovics Olga. – A magyar és orosz mellett horvát, szerb, ukrán, fehérorosz és például grúz származású fellépők jöttek el, mintegy 130-an. Mind Magyarországon élnek, hosszabb-rövidebb ideje – foglalta össze.

A rendezvényen elhangzott beszédek szerint több mint száz nemzetiség egy-egy előadója vagy alkotóközössége mutatkozott be a programban. A résztvevők két korosztályban és több kategóriában versenyeztek, néptánc-koreográfiákkal, énekes és hangszeres produkciókkal vagy prózai előadásokkal. Meglepetésre országosan ismert fellépő is akadt, a Panslavia kórusban éneklő Sebestyén Katja személyében, akit a Sztárban sztár című műsorban ismert meg a nagyközönség.

Mintegy száz különböző nemzetiség jelent meg a kalocsai fesztiválon
Fotó: Gábor János / Petőfi Népe

A fent írt szervezetek, illetve kalocsai művészeti intézmények tagjai által alkotott zsűri szerint hangszeres kategóriában a Vakerl Anna–Vakerl Mária testvérpár négykezes zongorajátéka volt a legjobb (különdíj: Pacsirták Fuvolás Együttes – Pécs). Az énekeseket két korosztályban értékelték; a gyermekek között a Radoszty Ének- és Táncművészeti Iskola csoportja nyert (különdíj: Rasztyiszlav Hamjakov – Budapest), míg a felnőtteknél a budapesti Yagoda Duó (különdíj: Dunaj Együttes – Kalocsa). A néptánc-kategóriában a Radoszty Ének- és Táncművészeti Iskola gyerekcsoportja aratott; mögöttük a Tamásiból érkezett Pántlika Néptáncegyüttes lett különdíjas. A prózakategóriát – saját versével – a jaroszlavli Alexander Titov nyerte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában