Tiszakécske

2019.11.22. 07:30

Újjáélesztik a Holt-Tisza három holtágát Tiszakécske térségében

Mintegy hatvan hektáron élesztik újjá a Holt-Tisza három holtágát Tiszakécske térségében 1,2 milliárd forint pályázati támogatásból. A beruházás konzorciumi formában valósul meg, melynek vezetője a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság, partnerei a tiszakécskei önkormányzat és a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság. A projekt nyitórendezvényét csütörtökön tartották Tiszakécskén.

Koós Kata

Fotó: BUS CSABA

Egy pályázat keretében 1,2 milliárd forint támogatást nyert a tiszakécskei önkormányzat, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság, valamint a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság konzorciuma a Vizes élőhelyek rehabilitációja és természetvédelmi kezelése a Közép-Tisza mentén című projekt megvalósítására, melynek nyitórendezvényét csütörtökön tartották a tiszakécskei polgármesteri hivatalban. A konzorciumi partnerek képviselői sajtótájékoztató keretében nyújtottak tájékoztatást a beruházásról, mely mintegy 60 hektáros területen valósul majd meg.

– A projekt nem csak Tiszakécskének, de a környező térségeknek is jelentős előrelépés. A munkálatok fő célja a Holt-Tisza vizes élőhelyeinek rehabilitációja, a holtágak vizes élőhelyének, valamint a természeti-táji örökségnek gyermekeink és unokáink számára történő megőrzése és fejlesztése, a jelenleg is itt élő, törvény szerint védett vagy csak számunkra kedves állatok élőhelyeinek megőrzése, kibővítése, továbbá a természet összetett ökológiai hálójának, a fajok együttélése évezredes hagyományának támogatása – fejtette ki Tóth János, Tiszakécske polgármestere.

Kovács Ernő megyei kormánymegbízott, egykori kécskei polgármester elmondta: a tiszakécskei önkormányzat az elmúlt évtizedek során mindig szívügyének tekintette a Holt-Tisza gondozását. Pályázati forrásokból megvalósult a II-es holtág egy rövid szakaszának kotrása, valamint az I-es holtágon vezérárok kotrása. A későbbiekben az önkormányzat saját forrásból folytatta a II-es holtág mederkotrását és partrendezését, mely be is fejeződött, valamint elkezdte a III-as és IV-es holtág levezető csatornájának megépítését, hogy a további rehabilitáció lehetősége biztosított legyen.

A jelenlegi projekt éppen ezért mindenekelőtt az I-es, a III-as és a IV-es holtág rendezését foglalja magában. A beruházás részleteiről a kivitelező cég képviseletében Varga Csaba, a Duna Aszfalt Kft. területi igazgatója tájékoztatta a megjelenteket.

Fotó: Bús Csaba

– Az érintett holtágakon kotrási munkákat fogunk végezni, valamint a holtág víz-utánpótlását biztosító, tiszai vízkivételi műtárgyat építünk majd. Az I-es holtág lesz a legnagyobb mértékben érintett a beruházásban. Megközelítőleg 54 ezer köbméter száraz mederkotrást kell elvégeznünk. A kivitelezési munka előtt a holtágban lévő halállományt át kell telepítenünk, a közel 120 ezer köbméter vizet pedig le kell csapolnunk. A szükséges előkészítő munkákat, mint a nádirtás, el kell végeznünk – magyarázta a kivitelező cég képviselője, aki hozzátette: a III-as és IV-es holtág esetében a beavatkozás elsősorban alakító kotrást és rézsűigazítást foglal magában.

– Ez azt jelenti, hogy ezeket a holtágakat nem fogjuk teljes mértékben lecsapolni, hanem csak csökkenteni próbáljuk a meglévő vízszintet természetesen a halállomány érdekeinek figyelembevételével – mondta.

A projekt 2021 áprilisának végén zárul majd.

Ökoturisztikai fejlesztés

A holtágak rehabilitációja mellett a projekt keretében ökoturisztikai fejlesztés is megvalósul. A Holt-Tisza I-es holtága mentén egy tanösvényt alakítanak ki, mely több állomáson mutatja majd be a környék teljes élővilágát. A megközelítőleg 2,5 kilométeres bemutató-útvonal különlegessége lesz, hogy madárlest, kilátót, valamint egy víz feletti pallókon vezetett szakaszt is magában foglal majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában