Kecskemét

2019.11.13. 14:00

Négy tonna bombát találtak a bázison

Reagált hírportálunk megkeresésére a Honvédelmi Minisztérium a Gripenek Pápán való, utóbbi napokban nagy visszhangot kiváltó tárolásával kapcsolatban. Azt is megtudtuk, hogy a kecskeméti repülőbázison mi történt a földmunkák során.

Hraskó István

A munkálatok során előfordult, hogy kábelek sérültek meg

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Hraskó István

Mint ismert, a JAS-39 Gripen vadászgépek tavasszal az MH Pápa Bázisrepülőtérre költöztek, a kecskeméti repülőtéren zajló felújítások miatt. A Gripenek a gyakorló- és kiképzőrepülések mellett innen látják el a készenléti szolgálatot és Szlovéniában a légtérrendészeti feladatokat is. Dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter szeptember elején kérdésünkre úgy nyilatkozott, ha az időjárás engedi, és a jelenlegi korszerűsítési munkálatok, a hatósági átadások lezajlanak, év végére visszatelepülhetnek Kecskemétre a Gripenek.

Nemrég viszont arról írt az Lhsn.hu portál, hogy a kecskeméti repülőbázis felújítása nem halad a terveknek megfelelően, a futópálya felületének felújítása sem készült még el. Megemlítették, hogy a földmunkagépek megsértették a műszeres leszállító rendszer vezetékeit. Ezt egyébként lapunknak más forrás is megerősítette. Az említett rádiónavigációs rendszer egyik alkotóeleme a földi telepítésű jeladókból, a másik a repülőgépekre telepített vevőből, jelkiértékelő és kijelzőberendezésekből áll, melyek a pilóták számára segítséget nyújtanak a futópálya helyes megközelítésében.

– Az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison a terveknek megfelelően zajlanak a felújítási munkálatok, amelyek a terveink szerint jövő év elejéig befejeződnek. A munkálatok során valóban előfordult, hogy kábelek megsérültek, azonban a sérült vezetékek javítása, esetenkénti pótlása a beruházás szerves részét képezi – közölte érdeklődésünkre a Honvédelmi Minisztérium kommunikációs osztálya.

Lapunk úgy értesült, hogy a munkálatokat világháborús bombák is hátráltatták, erre a felvetésünkre is reagált a tárca.

– Tekintettel arra, hogy a repülőtér a második világháború alatt kiemelt célpont volt, a mostani zöldmezős beruházás során az eddig érintetlen területeken nagy mennyiségű, körülbelül négy tonna, korábban már hatástalanított bombamaradvány is felszínre került – áll a válaszban.

A munkálatok során előfordult, hogy kábelek sérültek meg
Fotó: Hraskó István / Petőfi Népe

Az Lhsn.hu szerint bajban van a Gripen-flotta, mert a pápai repülőtéren kevés a megfelelően vízszigetelt, hűthető-fűthető hangár a vadászgépeknek, és hiába vásároltak mobil hangárt, azokban nem lehet tárolni a készültségi gépeket, mert nem biztosított a hajtóművek forró gázainak elvezetése, így a hajtóműveket nem is lehet beindítani bennük. A portál kiemeli, a szabadtéri tárolás következtében a Gripenek sárkányszerkezetében korróziós folyamatok jöhetnek létre, és a hideg nem kedvez elektronikai, számítógépes rendszerüknek sem, mindez pedig a későbbiekben a biztonságos üzemeltetést, repülést veszélyezteti. Mindezzel kapcsolatban ugyancsak megkérdeztük a minisztériumot.

– A pápai légibázison meglévő és telepített infrastruktúra biztosítja a JAS-39 Gripenek biztonságos állomásoztatását, valamint a hazánk légterének védelmét ellátó készenléti szolgálat fenntartását – jelentette ki a tárca kommunikációs osztálya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában