Lakitelek / Galériával

2019.11.06. 20:00

Közművelődési szakembereket díjaztak

Első alkalommal adta át elismerő díjait a Nemzeti Művelődési Intézet szerdán a Lakiteleki Népfőiskolán tartott szakmai konferencia keretében. Az idén alapított díjakkal megbecsülését kívánja kifejezni a szervezet azon személyek és közösségek felé, akik kiemelkedő és magas szakmai színvonalú közösségépítő, értékfeltáró tevékenységet végeznek.

Vajda Piroska

Fotó: Vajda Piroska

A díjátadó ünnepséget az Alaptörvénytől a közművelődés gyakorlatáig címmel meghirdetett stratégiai konferencia keretében a Kölcsey-házban tartották. Závogyán Magdolna, a Nemzeti Művelődési Intézet ügyvezetője köszöntőjében elmondta, a közművelődés gyökere minden településen a kisközösségekben van. Intézetük célja, hogy olyan Kárpát-medencei hálózatot alakítsanak ki, amely megőrzi ezeket a kisközösségeket, magyarságunkat és identitásunkat.

Lezsák Sándor, az országgyűlés alelnöke beszédében felidézte az Alaptörvény elfogadásának pillanatát. Mint mondta, ez az új alkotmány olyan nemzeti program, amely minden jövőt érintő kérdésre megadja a választ. Hangsúlyozta: nagyon fontos nemzetfenntartó szerepe van a közös kultúrának, a közös kulturális múltnak. Ennek a nemzetfenntartó, nemzetépítő kulturális feladatnak pedig a közoktatás mellett a művelődési, közművelődési intézményhálózat a végrehajtója.

Dr. Simicskó István, kormánybiztos a hazaszeretet nemzetépítő szerepéről beszélt. Mint mondta, mai globalizált világunkban kulcsfontosságú szerepe van nemzetünk megmaradásának és megerősödésének. Ehhez azonban egység kell, olyan közös nevező, amely a hazaszeretetre épül. Az a küldetésünk, hogy ezt az érzést kialakítsuk a fiatalabb nemzedékben – hangsúlyozta a kormánybiztos.

A köszöntők után adták át a Nemzeti Művelődési Intézet elismeréseit, melyeket a közösségi művelődés alapjait megteremtő szakemberekről neveztek. Olyan személyekről, akik életművükkel generációknak mutattak utat, s tevékenységükkel hozzájárultak a szakma fejlődéséhez. Így az Illyés Gyula közművelődési életműdíjat azoknak a közösségi művelődés területén dolgozó szakembereknek adják, akik kiemelkedő tevékenységükkel hozzájárultak a helyi társadalom életerejének erősödéséhez, valamint a szakmai utánpótlás fejlesztéséhez. A kitüntetést idén Halász Péter, a Művelődési Intézet nyugalmazott igazgatója kapta. (Az ünnepségen személyesen nem tudott jelen lenni.)

A Beke Pál-díjat azoknak a helyi értékek feltárásával, a helyi közösségek megerősítésével foglalkozó szakembereknek adományozzák, akik kiemelkedően járulnak hozzá a helyi és nemzeti öntudat erősítéséhez, valamint a szakmai utánpótlás fejlesztéséhez. A díjat első alkalommal Molnár Lajos Milán a szolnoki Aba-Novák Agóra Kulturális Központ Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója vehette át.

A Karácsony Sándor-díjat azoknak a fiatal szakembereknek adják, akik kiemelkedő eredményekkel alkalmassá teszik fejlesztő tevékenységük adaptálását, elterjesztését. A díjat Varga Dalma, a bogyiszlói Petőfi Sándor Művelődési Ház Közösségi Tér közművelődési szakembere kapta.

A Közösségeket Támogató Önkormányzat Díjat azok az önkormányzatok kaphatják, amelyek jelentős mértékben támogatják a településükön működő közösségeket, valamint példaértékű szerepet vállalnak a közösségeik megerősítésében és új közösségek létrehozásában. Az emlékérmet három önkormányzat – Kaposvár, Petőfiszállás és Rozsály – kapta. A kaposvári önkormányzat nevében Borhi Zsombor alpolgármester, a petőfiszállási önkormányzat nevében Szász János polgármester, a rozsályi önkormányzat képviseletében pedig Sztolyka Zoltán, polgármester vette át az elismerést.

A Közösségépítő Önkéntes Díjat azoknak a közösségi művelődésben tevékenykedő, aktív önkénteseknek adják, akik példaértékű, alulról jövő kezdeményezéseket generálnak, mentorálnak, előmozdítva a társadalmi aktivitást és megerősítve a helyi identitástudatot. A díjat Mátyus Aliz író, szociológus, falukutató, a népfőiskolai kezdeményezés elindítója, illetve Fekete Sándorné, Bojt település Tájházának önkéntes vezetője kapta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában