Kecskemét

2019.11.07. 07:00

Katona Józsefre emlékeznek az ifjúsági otthonban

November 19-én, kedden, 14.30-kor kezdődik a Katona József-napok rendezvénysorozat az ifjúsági otthonban. Ennek keretében először Katona József arcmásai címmel tart előadást Sümegi György művészettörténész, melyre előzetesen a csoportoknak és az egyéni érdeklődőknek november 14-ig lehet bejelentkezni az intézmény elérhetőségein.

Sebestyén Hajnalka

A rendhagyó óra előadója Sümegi György művészettörténész, aki 1971 és 1981 között a Kecskeméti Katona József Múzeum művészettörténészeként kiállításokat rendezett, és újjászervezte az 1911-ben alapított Kecskeméti Képtárt.

Az előadás után 16 órakor veszi kezdetét az Életem nyitott könyve című prózafelolvasó verseny, melyre november 11-éig jelentkezhetnek a kecskeméti és környéki 7–9. osztályos és 10–12. osztályos diákok. A felolvasóverseny alkalmával tisztelegnek az Ady-emlékév előtt, mely a költő halálának századik évfordulója alkalmából szerveződött. A felolvasóverseny témái: önéletrajzi írások, portrék és önportrék, vallomások a magyar írók és költők köréből Katona Józseftől Ady Endréig. A választott mű vagy részlet értő felolvasásának maximum két perc időtartamban bele kell férnie.

A diákok felkészülését irodalomajánlással segíti az ifjúsági otthon, mely a részletes versenyfelhívásban olvasható a honlapon. Bajtai Mária nyugalmazott gimnáziumi tanár, a Magyar Irodalomtörténeti Társaság tagja, a megyei tagozat vezetője által összeállított listában szerepel több Katona József-, Orosz László-, Sümegi György-, Ady Endre-, Krúdy Gyula- és Radnóti Miklós-mű.

A részvétel és a nevezés díjtalan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában