Kecskemét

2019.11.27. 14:00

Elkezdhetik a Zrínyi-iskola felújítási munkáit

Központi költségvetési forrásból jövő júniusig felújítják a kecskeméti Zrínyi Ilona Általános Iskola utcai homlokzatát, a tetőszerkezetet, az ereszcsatornákat és az udvari tűzfalat is.

Hraskó István

A felújítás egy része júniusig befejeződik, később 220 nyílászárót is kicserélnek

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Bús Csaba

Mint arról többször beszámoltunk, a kecskeméti Zrínyi iskola épületének állapota augusztus második felében–szeptember elején a kecskeméti közélet egyik legfelkapottabb témája lett. Nem mintha korábban nem lett volna aktuális a felújításáról beszélni, de sok szülőnél akkor telt be végleg a pohár, amikor augusztus közepén leszakadt a vakolat az épület külső oldalán, az omlásveszély miatt elkerítették az érintett szakaszt, ahol az iskola egyik oldalbejárata is található.

A szülők felháborodásuknak először a közösségi oldalon adtak hangot, majd tüntetést szerveztek a főtérre. Előtte pár nappal a Kecskeméti Tankerületi Központ elrendelte a homlokzati vakolat átvizsgálását, a mozgó vakolatdarabok leverését, majd a kedélyek megnyugtatására sajtónyilvános szülői értekezletet hívtak össze. Ezen sokan szóvá tették, miért kellett eddig várni, hiszen már nagyon régóta rossz állapotban van az iskola, amit folyamatosan jeleztek is a szülők – de csak ígéretek voltak a felújításra, miközben nem történt semmi. Végül Zsámboki Anna tankerületi igazgató kijelentette, munka-, tűz-, villám- és érintésvédelmi felülvizsgálatot fognak kérni, megújítják ezeket az engedélyeket. Később közleményt adott ki a tanke­rület, hogy az iskola épülete „a híresztelésekkel ellentétben biztonságos”.

Azóta csend volt a témában, nemrég szülőktől értesültünk arról, hogy elkészültek a szakvélemények. Ennek kapcsán megkerestük Zsámboki Annát, aki megerősítette, hogy elvégeztették az iskola tűz-, villám- és érintésvédelmi felülvizsgálatát.

– Az érintésvédelmi hiányosságokat október közepéig pótoltuk. A tűz- és villámvédelmi javításokat november 30-ig befejezzük – nyilatkozta a tankerületi központ igazgatója.

Hozzátette: a szakemberek az iskola teljes homlokzatát átvizsgálták, az érintett részeket elkerítették, a fellazult vakolatot és a korrodált elemeket eltávolították.

– A statikai szakvélemény és építésügyi műszaki szakértői véleményben leírtaknak megfelelően a helyreállítási munkákat előkészítettük. A közbeszerzési eljárás elindításához szükséges építész műszaki leírás elkészítésére megbízást adtunk. A közbeszerzési folyamatot elindítottuk. Központi költségvetési forrásból felújítjuk az utcai homlokzatot, a tetőszerkezetet, az ereszcsatornákat és az udvari tűzfalat is. A terveknek megfelelően a munkálatok 2020 júniusban befejeződnek – nyilatkozta Zsámboki Anna, aki azt is hangsúlyozta: mindent megtesznek annak érdekében, hogy zavartalan legyen az oktatás az iskolában.

A felújítás egy része júniusig befejeződik, később 220 nyílászárót is kicserélnek
Fotó: Bús Csaba / Petőfi Népe

Hőszigetelik a padlásfödémet is

Azt az önkormányzat még nyáron közölte, hogy a város 200 millió forintot nyert energetikai felújításra, emellé az önkormányzat még 327 millió forint önerőt tesz. Így 220 nyílászárót lehet majd kicserélni, tudják hőszigetelni a padlásfödémet, és az udvari homlokzatot, lesz fűtéskorszerűsítés és akadálymentesítés is. Az utcai homlokzaton azonban helyi védettség miatt nem lehet utólagos hőszigetelést végezni. Ez a projekt jelenleg a közbeszerzési eljárásnál tart, a kivitelezés várhatóan jövő év első negyedében indulhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában