Kecskemét

2019.11.19. 14:56

Egy őstermelő lett az év generátorkezelője

Beváltotta a hozzá fűzött reményeket a hazai jégkármérséklő rendszer. A jégkár aránya az összes bejelentett mezőgazdasági káron belül 2018-ban és 2019-ben is 13 százalék alatt maradt Magyarországon. Ezzel szemben korábban, 2015–2017 között az átlag 32 százalék felett volt.

Barta Zsolt

Gáspár Ferenc (jobbról) oklevelet adott át Pucher Ferencnek

Forrás: Petőfi Népe

Egyebek mellett erről is szó esett a megyei agrárkamara hétfői sajtótájékoztatóján. Gáspár Ferenc megyei elnök ismertetőjében kiemelte, hogy a szeszélyes időjárás miatt nem május 1-től, hanem már április 15-től működtették idehaza a védelmi rendszert.

A megyei adatokat vizsgálva kiderül, hogy Bács-Kiskun megye a középmezőnyben áll az átlagosan 61 esetben kiadott riasztási számmal. A megye különböző tájain 350- 450 órát üzemeltek a jégkármérséklő berendezések.

Ebben az esztendőben a gazdálkodók 37 ezer hektárra jelentettek be jégkárt, ami nagyjából a fele a 2017-es, utolsó, országos védekezés nélkül töltött év értékének. Bács-Kiskun megyében a 87 talajgenerátorból 22 automata működésű. A további 65 generátor egy-egy generátorkezelő segítségével kerül szükség esetén üzembe helyezésre. A kezelők egy telefonos applikáción keresztül kapnak riasztást, ha zivatarfelhő van kialakulóban.

Gáspár Ferenc (jobbról) oklevelet adott át Pucher Ferencnek
Fotó: Petőfi Népe

A generátorkezelők munkája mérhetetlenül fontos a rendszer üzemeltetésében, mert hatékonysága csak akkor maximális, ha minden érintett generátort időben bekapcsolnak az arra kijelölt emberek. A megye legjobb kezelője Pucher Ferenc hercegszántói őstermelő lett – mondta az elnök. Ő a telefonos applikáción keresztül kapott riasztási üzenetre mindig időben visszajelzett, a hatóanyagfogyást, üzemeltetési problémát mindig időben jelezte a JÉGER Üzemeltetési Iroda munkatársai felé. A kitelepített talajgenerátort megfelelően karbantartotta a védekezési időszak alatt; valamint a JÉGER Üzemeltetési Iroda kollégái részére mindig rendelkezésre állt a telefonon előre leegyeztetett időpontokban.

A hercegszántói gazda 71-szer kapott riasztást az Országos Meteorológiai Szolgálattól (OMSZ) és minden egyes alkalommal haladéktalanul bekapcsolta az eszközt – mondta a rendezvényen Gáspár Ferenc, az agrárkamara megyei elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában