Szank

2019.11.29. 12:02

Díjat kaphat a település díszpolgára

A magyar tudomány kategóriában Prima Primissima díjra jelölték dr. Fülöp Ferenc vegyészt, aki 2007 októbe­rében lett Szank község dísz­polgára.

Tapodi Kálmán

dr. Fülöp Ferenc

Forrás: Petőfi Népe

Fülöp Ferenc 1952-ben született Szankon. Kiskunfélegyházán, a Petőfi Sándor Gimnáziumban, biológia–kémia tagozaton érettségizett 1970-ben. A József Attila Tudományegyetemen szerzett vegyészdiplomát 1975-ben, majd három év múlva doktorált. A kémiai tudomány kandidátusi címét 1983-ban, az akadémiai doktorit 1990-ben szerezte meg. 1991-től lett egyetemi tanár, 1998-tól a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerkémiai Intézet vezetője, majd 2006-tól a Gyógyszerésztudományi Kar dékánja volt. A vegyész professzor gyógyszerkutatással is foglalkozik és eddig 430 eredeti, idegen nyelvű tudományos közleményt adott közre, valamint 19 szabadalom társfeltalálója. Fülöp Ferenc rendes tagja a Magyar Tudományos Akadémiának.

dr. Fülöp Ferenc
Fotó: Petőfi Népe

A 17 éves Prima Primissima díj struktúrája idén sem változott: továbbra is tíz kategóriában hirdetnek „kiválóságokat”. Minden kategóriában három jelölt (Prima) közül kerül ki a Prima Primissima díj nyertese. A Primák 5 millió, a Primissimák 15 millió forintot vehetnek át a díj mellé.

A közönségdíjas személye idén is SMS-szavazással dől el, szavazni december 4-ig lehet. A közönségdíjas 15 millió forinttal lesz gazdagabb. A szavazás részletei a www.primaprimissima.hu weboldalon találhatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában