Kelebia/Tompa

2019.11.15. 07:00

Bemutatták az idei legszebb trófeákat

Átlagos évet zár a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. Dél-Kiskunsági Erdészete, de az átlag se semmi, olyan trófeagyűjteményt mutattak be szerdán a Tompa, Kelebiai Parkerdőben az idei trófeaszemlén, amelyből nem sok látható Magyarország területén.

Pozsgai Ákos

Sikerült olyan vadászati szezont lebonyolítani, amire évek múlva is emlékezni lehet

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Pozsgai Ákos

Ragyogó őszi napsütésben kezdődött szerda délelőtt az idei, sorrendben a nyolcadik kelebiai trófeaszemle a Dél-Kiskunsági Erdészet Tompa, Kele­biai Parkerdő sportpályáján a szegedi Kiss Ferenc Erdészeti Szakképző Iskola vadászkürt­együttesének köszöntő kürtszavával. Az erdészet szervezésében idén is az októberi barcogásban terítékre hozott dámbikák trófeáit állították ki.

A megjelent vadászokat elsőként Sulyok Ferenc, a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. vezérigazgatója köszöntötte, aki kiemelte, hogy a bolondos időjárás végigkísérte az októberi dámbarcogást.

– A vadászszerencse ilyen és a vadászoknak tudniuk kell alkalmazkodni. Ez az alkalmazkodás az, ami segíti őket, hiszen a dámszarvasok szépen otthonra találtak a Kiskunságban, és az alkalmazkodásnak köszönhetően folyamatosan gyarapszik az állomány – fogalmazott a vezérigazgató, aki külön is kihangsúlyozta a minőségi gyarapodást, ugyanis a társaságuk már évek óta elkötelezett amellett, hogy nem a mennyiségben, hanem a minőségben próbál minden évben újat mutatni.

– Annak ellenére, hogy az idei esztendő nem mondható kiemelkedőnek, inkább csak átlagosnak, azért az eredmények magukért beszélnek – mondta, külön is megköszönve a szomszédos társaságoknak a térségi vadgazdálkodásban nyújtott együttműködést.

– Ez a térségi együttműködés különösen fontos, mert a mintegy tizenegyezer hektárnyi kelebiai vadászterületen szabad gazdálkodás folyik, a dámszarvasok pedig az egyik területről a másikra vándorolnak, fontos, hogy egyazon szemlélettel, egyazon célok mentén és egyazon szándékkal gazdálkodjunk vele – mutatott rá a szakember.

Sulyok Ferenc szólt arról is, hogy Magyarország vadászati világkiállításra készülődik, 2021-ben megpróbálják megmutatni nemcsak az országnak, hanem a világnak is, hogy mit tudnak.

– Úgy gondolom, hogy a Kiskunság szintén méltón tud csatlakozni ehhez a világkiállításhoz, van mire büszkének lenni, van mit megmutatni – tette hozzá.

Tóth Attila a KEFAG Zrt. Dél-Kiskunsági Erdészet igazgatója elmondta, hogy a Dél-Alföld legjelentősebb dámállománya található ezen a területen, amely elsősorban a KEFAG Zrt.-hez kötődik, de közel négy évtizeddel ezelőtt a balotai vadásztársaság és a kiskunsági erdőgazdaság telepítéséből alakult ki. Így sok szállal kötődik a szomszédos Balotaszállási Rákóczi Vadásztársasághoz és a Kisszállási Földtulajdonosi Vadásztársasághoz is, amelyek trófeakollekcióit szintén kiállították a mostani szemlén.

Sikerült olyan vadászati szezont lebonyolítani, amire évek múlva is emlékezni lehet
Fotó: Pozsgai Ákos / Petőfi Népe

– Nem volt kifejezetten kiemelkedő az idei év, de az átlag se semmi, hiszen az érmes trófeák átlagsúlya 4,53 kilogramm, a lapátos átlag pedig 4,35 kilogramm, ami igen jónak mondható – hangsúlyozta az igazgató, aki kiemelte, hogy ez olyan kollekció, amit ebben az országban csak néhány helyen lehet megtekinteni. Az októberi vadászidény ugyanilyen szeszélyes volt, mint a mostani időjárás, hiszen melegrekordok dőltek meg, de ezzel együtt sikerült olyan vadászati szezont lebonyolítani, amire még évek múlva is emlékezhetnek – mondta.

A lebírált negyven szabad­területi trófeából 36 érmes, ez kilencvenszázalékos eredménynek mondató, ebből 22 aranyérmes, 9 ezüst- és 5 bronzérmes. A szomszédos 676 hektáros mélykúti területen is nagyon szép mennyiségű és minőségű dámállományt tudnak fenntartani. Ezt bizonyítja, hogy a lebírált 5 darab trófea mind érmes lett és ott az átlagsúly 4,8 kilogramm – mondta a szakember.

Az élőhelyfejlesztésről szólva elmondta, hogy az idei évben egy zárt vadföldet létesítettek, az itató- és etetőhelyek, a tárgyi és a személyi feltételek adottak ahhoz, hogy magas színvonalon tudják a következő években is a feladatokat ellátni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában