Kiskunhalas

2019.11.14. 11:12

A szakképzés tervezett átalakításával ismerkedtek a tanárok

Az Országgyűlésnek október végén benyújtott szakképzési törvényjavaslat kapcsán tájékoztatóval összekötött munkamegbeszélést tartottak kedd délelőtt a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Dékáni Árpád Szakgimnáziumában.

Mester-Horváth Nikolett

Fotó: Mester-Horváth Nikolett

Molnár Nándor, a szakgimnázium igazgatója köszöntötte a pályaválasztásban érintett pedagógusokat és ismertette a tervezett változtatások főbb elemeit.

– A szakképzés folyamatosan változik, hisz a gazdaság is állandó változásban van. A mostani javaslat értelmében 2020 szeptemberétől jelentősen átalakul a szakképzési rendszer – kezdte a tájékoztatót Molnár Nándor.

Az általános iskolások a továbbtanuláskor a gimnázium mellett technikum és szakképző iskola közül választhatnak. A technikum és a szakképző iskola is ágazati alapoktatással indul, előbbi 5 éves, utóbbi 3 éves képzést jelent.

A technikum a szakmához szükséges tudás mellett az érettségi megszerzésére is felkészíti a tanulókat.

– A tervek szerint 12. évfolyam végén három tárgyból, matematikából, irodalom és magyar nyelvből, valamint történelemből tesznek előrehozott érettségi vizsgát. Majd a 13. évfolyam végén az addig minden tanévben magas óraszámban tanult idegennyelvből érettségiznek, illetve leteszik a technikusi vizsgát, ami egyúttal emelt szintű érettségi vizsgának felel meg – részletezte Molnár Nándor.

Emellett a következő tanévtől minden szakképzési rendszerben tanuló fiatal ösztöndíjban részesül. A duális képzés keretein belül pedig a diákok már nem tanulószerződést, hanem szakképzési munkaszerződést kötnek a gyakorlati képzést biztosító cégekkel és onnantól kezdve nem ösztöndíjban részesülnek, hanem ezektől a cégektől kapnak juttatást.

Fotó: Mester-Horváth Nikolett

Molnár Nándor kiemelte továbbá, hogy a gazdaság igényli a jól képzett és tovább képezhető szakembereket, amire ez a tervezett változtatás jó lehetőséget kínál.

– Másik nagy előnye még a technikumnak, hogy szakirányú továbbtanulás esetén a felsőoktatási intézményekben kreditbeszámítás lehetséges – mondta.

A munkamegbeszélésen Sörös Péter, a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Kiskunhalasi képviseletének vezetője ismertette, hogy jelenleg hogyan működöknek a tanulószerződések.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában