galériával

2019.10.10. 11:30

Új gyártóüzemet avattak fel Halason

Tovább bővítette kiskunhalasi termelőegységét a száztizenöt fő megváltozott munkaképességű embert foglalkoztató Kézmű Fővárosi Kézműipari Közhasznú Nonprofit Kft. Az állami tulajdonú cég a Szentháromság téren lévő volt kereskedelmi iskolában alakított ki újabb gyáregységet, ahol tollas és pelyhes termékeket fognak készíteni.

Pozsgai Ákos

Fülöp Róbert polgármester (balról), Fülöp Attila államtitkár, Gellért Ákos, a Naturtext Kft. ügyvezetője és Csizi Péter, a Kézmű Nonprofit Kft. ügyvezetője vágta át a szalagot az új gyáregység avatóünnepségén

Fotó: Pozsgai Ákos

A szerdai ünnepélyes avatón Csizi Péter, a Kézmű Fővárosi Kézműipari Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, hogy a vállalatcsoportnak összesen 135 üzeme van az ország több mint száz településén, ezek közül az egyik a kiskunhalasi termelőegység.

– Oda megyünk, és ott nyitunk üzemet, ahol minket szívesen látnak és segítenek nekünk. Kiskunhalas egy ilyen hely – hangsúlyozta.

Az önkormányzat a volt kereskedelmi iskola egykori tornacsarnokát biztosította az újabb gyáregység létrehozásához. Az épületet a Városgazda Zrt. hozta rendbe. Az új termelőegységgel újabb munkahelyeket tudtak teremteni.

– A városnak és a térségnek nagyon fontos, hogy a megváltozott munkaképességű emberek számára is legyen munkahely, jövedelemszerzési lehetőség – emelte ki beszédében Fülöp Róbert polgármester. A városvezető megerősítette az önkormányzatnak azon szándékát, hogy hosszú távon szeretne együttműködni a Kézmű Nonprofit Kft.-vel.

A működéshez elengedhetetlen az önkormányzatokkal való jó kapcsolat és az állami támogatás, ez a kettő azonban önmagában még nem elég, kellenek a stabil üzleti partnerek is. A kilencszáz együttműködő cég közül az egyik a családi vállalkozásként működő Naturtext Kft., amely az elmúlt években elsősorban műszálas félkész és késztermékeket gyártott.

– A mostani üzemátadó mérföldkőnek számít, mert napokon belül megkezdik a szigorú minőségi és magas színvonalú technológiai eljárásoknak megfelelő tollas és pelyhes termékek gyártását is – jelentette be Gellért Ákos, a Naturtext Kft. ügyvezetője, mely cég stratégiai partnere az állami tulajdonú Kézmű Nonprofit Kft.-nek.

A tulajdonosi jogokat az Emberi Erőforrások Minisztériuma gyakorolja, míg a szakmai felügyeletet és irányítást a szociális államtitkárság látja el.

Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár elmondta: a Fidesz-KDNP elmúlt kilencéves kormányzása alatt tizennyolc százalékról negyvenkét százalékra sikerült növelni a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását, ez annyit jelent, hogy százötvenezer ember számára tudnak munkát és szociális biztonságot nyújtani az önálló élethez.

Fülöp Róbert polgármester (balról), Fülöp Attila államtitkár, Gellért Ákos, a Naturtext Kft. ügyvezetője és Csizi Péter, a Kézmű Nonprofit Kft. ügyvezetője vágta át a szalagot az új gyáregység avatóünnepségén
Fotó: Pozsgai Ákos

– A kormányzat számításai szerint még körülbelül legalább ennyi ember van, akit munkához lehetne segíteni kellő támogatással – emelte ki Fülöp Attila.

Az államtitkár elmondta, a kormány azzal szeretné a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására ösztönözni a piaci cégeket, hogy idén január elsejétől egy kibővített járulékkedvezmény-rendszert tartanak fenn. Ez azt jelenti, hogy a minimálbér kétszereséig elengedi az állam a járulékfizetést, ha megváltozott munkaképességű személyt alkalmaz a cég. Akik pedig hosszú távon vállalják, hogy nagy számban alkalmaznak megváltozott munkaképességű embereket, október 31-ig áll nyitva az a pályázat, amely összesen 43,5 milliárd forinttal segíti az ő működésüket a jövő évben.

– Kormányzati cél, hogy mindenkinek, aki akar és képes dolgozni, legyen munkája – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában