Soltvadkert

2019.10.05. 15:30

Egyre több a daganatos megbetegedés a térségben

A helyi evangélikus lelkész szerint egyre több a daganatos megbetegedés Soltvadkerten. A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján utánajártunk, mi a helyzet Bács-Kiskun megye egyes településein.

Barta Zsolt

Képalkotó diagnosztika a kecskeméti onkológiai központban. A Bács-Kiskun megyei betegeket itt gyógyítják

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Bús Csaba

– Városunkban kiugróan magas a rákos megbetegedések száma, a halotti anyakönyvek szerint majdnem 40 százalék – ezt Homoki Pál, soltvadkerti evangélikus lelkész tette közzé a közösségi média felületén szeptember elején. A lelkész hírportálunknak elmondta, hogy a temetések során kötelező beírnia a halotti anyakönyvbe azt, hogy ki milyen ok miatt hunyt el. Ez alapján véli úgy, hogy a 40 százalékos arány helytálló.

A rákos megbetegedések témája évek óta foglalkoztatja a vadkertieket. Tavaly télen hunyt el a több mint negyed évszázadig a várost vezető népszerű polgármester, Berkecz László az alattomos kór miatt.

Vajon hány olyan beteg lehet Soltvadkerten, akik a rettegett kórtól szenvednek? Ezek az adatok kiugróak-e a szomszédos településekhez képest? Ennek néztünk utána.

A Központi Statisztikai Hivataltól (KSH) kértünk több évre visszatekintő adatsort. A soltvadkerti információkon kívül arra is kíváncsiak voltunk, hogy tényleg kiugróan magas-e a lakosság létszámához képest a betegek száma. Így lekértük a kiskőrösi, a keceli, a kiskunhalasi és a kecskeméti számokat is.

Képalkotó diagnosztika a kecskeméti onkológiai központban. A Bács-Kiskun megyei betegeket itt gyógyítják
Fotó: Bús Csaba / Petőfi Népe

A háziorvoshoz bejelentett 19 évnél idősebbek megbetegedései 1999-2017 között címmel kaptunk egy táblázatot. A KSH által küldött anyagból kiderül, hogy 2017 végén 256 esetet regisztráltak, amely során rosszindulatú daganatot találtak. Ez azt jelenti, hogy ennyi esetet regisztráltak, nem pedig azt, hogy ennyi beteget. Azaz lehet, hogy egy embernél csak egy, de az is lehet, hogy akár többfajta rákos betegség is megjelenhet.

A 2017-es adatok szerint a magyarországi lakosság esetében több mint 376 ezer ilyen típusú esetet regisztráltak. A közel 110 ezres Kecskeméten ez az érték 3923. De mi a helyzet a Soltvadkerthez közeli településeken? A 28 300 fős Kiskunhalason 732, Kecelen, ahol 8600-an élnek, 291 rákos megbetegedést regisztráltak.

A KSH 1999-es adatai szerint, húsz éve Soltvadkerten még csak 126 rákos betegséget regisztráltak. Azt, hogy hány személynél jelentkezett a betegség, nem tudjuk.

Az adatok alapján elmondható, hogy az elmúlt két évtized alatt több mint duplájára nőtt hazánkban a rákos megbetegedések száma. Kecskeméten például az elmúlt két évtizedben megkétszereződött, míg Kiskőrösön több mint háromszorosára emelkedett a regisztrált esetek száma. Feltételezhető, hogy a betegek száma is akár duplájára nőhetett 2017-ig a húsz évvel ezelőtti adatokhoz képest.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában