Bácsalmás

2019.10.28. 17:30

Az új divattal a régi viseletek élednek újjá

Népviseletek megjelenése a mai világban címmel tartottak divatbemutatót Hampel Katalin Pro Civibus és Pro Budapest díjas viselettervező kollekciójából szombaton a Bácsalmási Művelődési Központban.

Mester-Horváth Nikolett

A neves divattervező csapatával együtt azon dolgozik, hogy hazánk különösen gazdag régi viseleteit ma is hordható, divatos formában keltsék életre. Az egyedi ruhadarabok finom, nemes anyagból, kizárólag kézi munkával készülnek, melyeket egyaránt lehet hordani a mindennapokban és az ünnepek alkalmával is. A hagyományos díszítések, mint a paszomány, lengyelke, sujtás vagy a zsinór egyebek mellett gyapjú, csipke és tüll anyagokon élednek újjá.

A bácsalmási bemutatón Hampel Katalin gondolatait Szőnyi Kinga, az est fővédnöke, a Magyar Asszonyok Érdekszövetségének Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett elnök asszonya tolmácsolta.

– A bemutatásra kerülő ruhákat megálmodtam, munkatársaimmal megvalósítottam. Jómagam évtizedek óta kutatom a magyar nemzeti viseletet és hivatásomnak érzem annak felélesztését, valamint megőrzését a jelen és az utókor számára. Hitvallásom szerint nemzeti viseletünk a kultúránk szerves, értékes része, melyet a kommunista diktatúra évtizedei a nemzeti identitást erősítő egyéb értékekkel együtt feledésre akartak ítélni. Megállíthatatlanul globalizálódó világunkban azonban kiemelten fontossá vált, mint azonosságtudatunk megjelenítése – ismertette Hampel Katalin gondolatait Szőnyi Kinga.

Az esemény céljáról az est fővédnöke elmondta, az ország minden tájára szeretnék elvinni ezeket a ruhakölteményeket, és a fiatalok érdeklődését is szeretnék felkelteni a népi viseletet megjelenítő divatos, hordható darabok iránt.

A divatbemutató Sáfár Mónika Jászai Mari-díjas színművésznő zenei előadásával kezdődött, majd Hampel Katalin kollekciója mellett a Bácsalmási Németek Egyesülete is bemutatta a bácsalmási ünnepi népviseletet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában