Kalocsa / galériával

2019.10.23. 14:00

Az '56-os forradalom ritkán felidézett momentumaira emlékeztek

Az 1956-os forradalomhoz kötődő, ritkán felidézett momentumról, az ún. hatodik koporsóról értekezett dr. Filvig Géza újonnan megválasztott kalocsai polgármester, az október 23-i városi megemlékezésen és koszorúzáson. A vezető szerint Kádár Jánost „az évek során szüntelenül kísértette és befolyásolta az elárult és végül halálba küldött elvtársai emléke”.

Gábor János

Fotó: Gábor János

– 1989 júniusában látványos szertartással temették újra Nagy Imrét és legközelebbi elvbarátait. Egy hatodik koporsóval az ismeretlen felkelőknek adták meg a végtisztességet – emlékeztetett Filvig. – Ez az esemény a kommunizmusból a demokráciába való magyarországi átmenet szimbolikus fordulópontja – magyarázta.

Az ünnepségre a Kalocsai Szent István Gimnázium tanulói készültek múltidéző műsorral, a díszőrséget és a katonai koszorúvivőket a Magyar Honvédség 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisa adta, közreműködött az egykori 15. Kalocsai Légvédelmi Rakétaezred csapatzászlaja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában