konferencia

2019.10.21. 07:00

A jövő múzeumáról tanácskoztak Baján

A jövő múzeumáról tanácskozott két napon át a szakma a városban. A Pulszky Társaság és a Türr István Múzeum Mit rejt a múzeum? A jövő múzeumának záloga: gyűjteményi stratégiák szükségessége a múze­umokban címmel szervezte meg a konferenciáját.

Kubatovics Tamás

A társaság éves nagy konferenciáját első ízben rendezték meg a fővároson kívül

Forrás: Petőfi Népe

Mintegy hetven szakember két szekcióban a szervezetfejlesztés szükségességéről, a munkatársi elégedettségről, a gyűjtemények értékeléséről, valamint az állományok védelméről, a múzeumi és más közgyűjteményi gyakorlatokról tanácskozott.

N. Kovács Zita, a Türr István Múzeum igazgatója a vendégeket köszöntve kiemelte: a konferencia nemzetközi, hiszen a szabadkai partnerekkel közös IPA-projekt részeként szerveződött, és számos olyan területet érint, amelyekkel évek óta foglalkoznak.

– Évtizedek óta töretlen a múzeumi láz, egyre több kérdés vetődik fel az intézmények fejlődésével, átalakulásával kapcsolatban. Számos múzeum a közönségcsalogató időszaki kiállításokra koncentrál, az attrakciók a kulturális turizmus céljait szolgálják. A konferencia elméleti és gyakorlati példák, felvetések, viták mentén igyekszik vizsgálni a legújabb fejle­ményeket – összegezte feladataikat.

– Jelentsen ez a konferencia mérföldkövet városunk életében, a kultúrához, múzeumokhoz, történelmünkhöz való hozzáállásban. Szeretnénk, ha hagyományt tudnánk teremteni azzal, hogy otthont adunk neki, kérem, gondoljanak ránk a következő években is – mondta megnyitójában Nyirati Klára polgármester, akinek ez volt az első nyilvános megjelenése vasárnapi megválasztása óta. Hangsúlyozta: tanárként jól tudja, hogy a történelem ismerete nélkül nem érthetjük meg jelenünket és nem formálhatjuk jövőnket. Ezért fontos az élő kapcsolat az iskolák és a múzeumok között, ebben jó folyamatok zajlanak, Baján is sok új ötlet megvalósításán dolgoznak.

– Egy múzeum attól lesz múzeum, ha gyűjteménye van, még akkor is, ha kiállítóhely a szakmai besorolása. Gyűjtemény nélkül nincs múzeumi-társadalmi feladat, ezért mindig aktuális a gyűjtemények helyzetét megvitatni – fogalmazott köszöntőjében dr. Bereczki Ibolya, a Pulszky Társaság elnöke. Hozzátette: számára már kiderült, hogy Baja izgalmas hely, egy régió kulturális központja, egy polgári létnek a megjelenési formája látszik a városon.

A társaság éves nagy konferenciáját első ízben rendezték meg a fővároson kívül
Fotó: Petőfi Népe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában