Kiskunhalas

2019.09.24. 14:00

Turistalátványosság lehet az új kilátóból

A tervek szerint már a jövő év elejétől látogatható lesz a halasi városháza tornya, ahol egy panorámakilátót alakítanak ki. Az önkormányzat a turisztikai célú beruházásra 99,8 millió forintot nyert a Településfejlesztési Operatív Program pályázatán.

Pozsgai Ákos

A korabeli faszerkezetes lépcső nagy része megmaradt és felújították

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Pozsgai Ákos

Újabb elemmel bővül a kiskunhalasi látnivalók sora, a megújult Thorma János Múzeum, a Csipkeház, a felújítás alatt álló Sáfrik-féle szélmalom mellett a végéhez közeledik a kiskunhalasi városháza tornyának belső felújítása is. A toronybelső a korábbi állapotokhoz képest jelentős változáson esett át, a felújítás legnagyobb része már kész van. Egyszerre van jelen a régi és a mai modern építészeti stílus. Százötven lépcsőfok vezet a közel harminc méter magas kilátóhoz, a korabeli faszerkezetes lépcső nagy része megmaradt és felújították, amely jól illeszkedik a földszinten vasszerkezetből épült lépcső­fordulóhoz.

A földszinten egy fogadó- és látogatóteret is kialakítottak, amely időszakos kiállításoknak ad majd helyet. Jelenleg a németországi Kronach várossal fennálló 25 éves jubileumi testvérvárosi kapcsolat alkalmából rendeztek be egy emlékkiállítást.

A torony belsejében a falakon fotókat helyeznek el majd egy-egy aktuális tematika szerint, a Kecskeméti Katona József Múzeum szakemberei állítják össze a kiállítást.

Akik pedig szeretik a magasságot, azoknak igazán pazar látványt nyújt majd a kilátó, nemcsak a városháza belső udvara kínál látnivalót, hanem a város távolabbi pontjain álló épületek is. A református nagytemplom, a kórház vagy a református általános iskola tornya is kiváló hátteret nyújt majd a szelfik elkészítéséhez. A tervek szerint a megújult városházatorony és kilátó a jövő év elejétől lesz látogatható.

Az önkormányzat régi elképzelése valósul meg a beruházással, amely a városközpont, valamint a városháza külső homlokzatának és teljes tetőszerkezetének öt évvel ezelőtt kezdődött átfogó felújításával indult. A városháza épülete új, szürke és fehér színű külsőt kapott zöld ablakokkal, és új sisak került a városháza tornyára. Megújult a belső díszudvar is, a főtér, valamint a városháza körül lévő parkok és utcarészek is.

Folytatódnak a beruházások

Az önkormányzat a városba érkező turisták számának növekedését várja a beruházásoktól, és ezzel az idegenforgalmi és turisztikai célú beruházások sora nem ér véget, egy év alatt felújítják a Felsővárosban lévő Sáfrik-féle szélmalmot és elkezdődött a Sóstón egy új idegenforgalmi rendezvénytér kialakítása, valamint készen állnak a tervek a halasi gyógyfürdő felújítására is, ahol új termálkutakat fúrnak, valamint egy teljesen új gyógyfürdőkomplexumot építenek számos látványelemmel. A nagy ívű beruházás érinti majd a kórház mögötti, a strand szomszédságában lévő Csetényi parkot is, ahol sétányt alakítanak ki és szintén különböző látványelemeket helyeznek el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában