Kiskunhalas / galériával

2019.09.19. 07:00

Korszerű, ütőképes seregre van szükség

A honvédelem nemzeti ügy – jelentette ki Benkő Tibor Kiskunhalason a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderő­fej­lesz­tési programot ismer­tetve. A honvédelmi miniszter a Tiszti Klubban tartott előadást, ahol Fülöp Róbert polgármesterrel a tárca és a város önkormányzata között kötött együtt­működési megállapodást ünnepélyes keretek közt írták alá.

Pozsgai Ákos

Fotó: Pozsgai Ákos

Benkő Tibor hazaérkezett Kiskunhalasra, ahol a volt 36. Páncéltörő Tüzérezrednél szolgált közel húsz éven át, illetve annak parancsnoka volt, valamint a város díszpolgára. A Honvédelmi Minisztérium és a halasi önkormányzat között kötött együttműködési megállapodás célja a szegénységben élő, hátrányos helyzetű roma népesség társadalmi integrációjának elősegítése, összhangban a Magyar Honvédég foglalkoztatási célkitűzéseinek a megvalósításával. Az együttműködés a fia­tal korosztály pályaorientációjának segítésére, a katonai szolgálatvállalás lehetőségének népszerűsítésére a fiatal felnőtt korosztály körében, valamint a katonai szolgálatot vállaló romák kiemelt támogatására irányul.

A béke és a biztonság megőrzése nem csupán katonai feladat, ez össztársadalmi kötelesség – mondta a honvédelmi miniszter a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési programot ismertetve, aki kiemelte: ezért döntött úgy a kormány, hogy a hazája iránt elkötelezett, jól felkészült és kiképzett katonákra van szükség.

Benkő Tibor előadását elsősorban a tájékoztatóra érkezett fiatalok hallgatták, akik érdeklődnek a katonai pálya iránt. A honvédelmi miniszter kiemelte a társadalmi kapcsolatok fontosságát. „A Magyar Honvédség a társadalomból építkezik. Ezért fontos, hogy a társadalommal létesített kapcsolat az oktatás, a hazafias nevelés révén minél fiatalabb korban kezdődjön el” – fogalmazott a tárca vezetője, hangsúlyozva a honvéd táborok, a kadétprogram, a középiskolai honvédképzés fontosságát, amely hamarosan Kiskunhalason is elkezdődik.

Olyan modern, ütőképes, jól felszerelt honvédségre van szüksége az országnak, amely a térség meghatározó erejeként képes a régió kihívásait, kockázatait és fenyegetéseit kezelni – emelte ki a tárca vezetője.

A miniszter elmondta, a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési program két fő részből áll, a honvédelmi részének középpontjában a katona áll, míg a haderőfejlesztés a haditechnikára fekteti a hangsúlyt.

A katonák számára egy szigorú követelményrendszer szerinti életpályát felvázolt előadásában, amely többek között magában foglalja a lakhatási támogatást, a tíz év szolgálati viszony után járó egészségkárosodási ellátás rendszerét és a tisztességes illetményt is. Ugyanakkor komoly hangsúlyt kell helyezni a katonák kiképzésére, képzésére és oktatására is, amelyet teljesen át kell alakítani.

Hangsúlyozta: a Magyar Honvédségnek fel kell készülnie a huszonegyedik század kihívásaira, ezek között említette az információs hadviselést és a kibertérben történő műveleteket magában foglaló hibrid hadviselést, a terrorizmust és a migrációt.

Emlékeztetett arra is, hogy az ország NATO-tagságából eredő követelményeknek, valamint a világban zajló eseményeknek is meg kell felelni, épp ezért fejleszteni kell a tüzérségi és páncéltörő eszközöket, valamint új harckocsikra, repülőkre és helikopterekre van szükség, amelyek nagyobb része 2023 és 2026 között érkezik majd meg, illetve áll hadrendbe a Magyar Honvédségnél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában