fejlesztések

2019.09.04. 20:00

Iparterületet alakít ki a tompai önkormányzat

Több mint húsz elnyert pályázat esetében rendelkezik a tompai önkormányzat támogatási szerződéssel, amelyek értéke együttvéve több száz millió forint. Ezek közül több fejlesztés már megvalósult, mint például az önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése. Közben jó ütemben halad a város szélén az iparterület fejlesztése is, ahol egyszerre két üzemcsarnok is épül.

Pozsgai Ákos

Egyszerre két üzemcsarnok is épül az iparterületen

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Pozsgai Ákos

Az önkormányzati épületek energetikai korszerűsítésére 29 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert a település. A fejlesztés célja az épületek villamosenergia-fogyasztásának napelemekkel való kiváltása volt. A beruházás keretében a polgármesteri hivatal udvarán, a Napsugár Gondozási Központ épületén, a művelődés házon és a Bokréta Önkormányzati Óvoda épületén helyeztek el napelemes rendszert, valamint kiépítették az épületek infokommunikációs akadálymentesítését is – mondta el Véh László polgármester. Kiemelte: az épületek éves energiaköltsége a fejlesztést megelőzően nagyjából 1,6 millió forint terhet jelentett az önkormányzat számára, amely a beruházásnak köszönhetően várhatóan, éves szinten, a 20 ezer forintot sem fogja meghaladni. A fejlesztéssel az összes önkormányzati fenntartású intézmény elektromosenergia-ellátását megújuló energiával tudja fedezni az önkormányzat.

A város déli oldalán lévő régi, használaton kívüli iparterület fejlesztéséről szólva a település vezetője elmondta: még 2017-ben döntött úgy a képviselő-testület, hogy a helyi gazdaság élénkítése érdekében ingatlanrészt vásárol az önkormányzat. A testületi döntésnek eleget téve két részletben összesen egyhektáros területen szerzett tulajdonjogot a város. A Terület és Településfejlesztési Operatív Program keretében nyújtott be pályázatot az önkormányzat, 2018-ban pedig 264,6 millió forintot nyert a fejlesztési program megvalósítására.

A közbeszerzési eljárás során kiválasztott kivitelezővel idén nyár elején írta alá az önkormányzat a kivitelezési szerződést.

Egyszerre két üzemcsarnok is épül az iparterületen
Fotó: Petőfi Népe

A munkálatok jól haladnak, jelenleg kettő 600 négyzetméteres üzemcsarnok építése van folyamatban, illetve a hozzá szükséges szociális és egyéb kiszolgálóhelyiségek, már a belső munkálatok zajlanak. Az ipari termeléshez szükséges közműhálózatot – gáz, áram, szennyvízcsatorna-rendszer, tűzivíz-tároló és ivóvízhálózat – kiépítése kész van, az iparterületet körbe vevő új kerítés építése a napokban kezdődik el. A területen az építést végző tompai cég korábban felújított egy régi üzemcsarnokot is, ahol a saját székhelyük működik, ezzel három üzemcsarnok működik majd az ipari parkban.

Gazdasági zóna

Az iparterület kialakításával az önkormányzat célja egy olyan gazdasági zóna létrehozása, amely a település egyik legfőbb gazdasági övezete lesz. Az iparterület fejlesztése megkönnyíti a térségben található kis- és középvállalkozások telephelyhez jutását, bővítési szándékuk megvalósítását, illetve hozzájárulhat a vállalkozói kedv növekedéséhez – nyilatkozta Véh László polgármester.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában