BÁCS-KISKUN / galériával

2019.09.05. 14:00

Coop Rally: számos érv szól a hazai élelmiszerek mellett

Immár 14. alkalommal rendezte meg a Coop-üzletlánc a Coop Rallyt, ami a hazai élelmiszer-feldolgozás és a magyar termékek jelentőségére hívja fel a figyelmet. Az ország talán legjelentősebb élelmiszerszakmai programján közel 100 élelmiszeripari, kiskereskedelmi, szolgáltató- és médiacég 106 autóval, három médiabusszal szeptember 4. és 5. között hat meghatározó gyártó- és feldolgozóvállalathoz, illetve két Coop-tagvállalathoz látogat el. Megyénkben két állomást, a kiskunfélegyházi Integrál Zrt. és a felsőlajosi Márka Üdítőgyártó Kft. telephelyét is érintette szerdán az útvonal.

Horváth Péter

Fotó: Gulyás Sándor

A 14. Coop Rally üzenete, hogy érzelmi, gazdasági, fenntarthatósági és környezetvédelmi szempontok egyaránt szólnak amellett, hogy lehetőség szerint mindig hazánkban készült élelmiszereket vásároljunk. A magyar élelmiszer-feldolgozás legjelentősebb seregszemléjén a résztvevők mintegy kétezer­milliárd forintos forgalmat és 50 ezer munkahelyet tudnak felmutatni. A rally az első megyei állomását, az Integrál Zrt. telephelyét szerdán délelőtt érte el, ahol sajtótájékoztató keretében köszöntötték a résztvevőket.

Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár elmondta, hogy a jelenlegi sikereket nehéz időszakok előzték meg, a gazdasági válság és a madárinfluenza is sújtotta az ágazatot, ami az állategészségügyi hatóság és a piaci szereplők közös munkájának köszönhetően jutott át a nehézségeken.

Horváth Sándor, az Integrál Zrt. elnök-vezérigazgatója kiemelte, hogy Magyarország az évi átlagosan két és fél millió hízottliba-feldolgozásával világelső. A kiskunfélegyházi cég baromfi-feldolgozó üzeme a világon a legnagyobb, évente 800–900 ezer hízott libát, valamint 600–700 ezer hízott kacsát dolgoz fel.

Kelemen János, a CO-OP Hungary Zrt. igazgatósági tagja a több mint 70 éve működő vállalat tevékenységéről elmondta: a cég termelési értékének nagyjából 80 százalékát exportra értékesíti és 20 százalékot vesz fel a belső piac. A 2017-ben felépített újabb gyártóüzemük modern csomagolású kész- és félkész termékek gyártását teszi lehetővé, melyekkel belföldi és külföldi piacokon egyaránt megjelennek a jövőben.

Kovács Ernő, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja kiemelte: a több mint 500 embert foglalkoztató cég kiváló példája, hogy a magyar termékek az európai mellett az amerikai és az ázsiai kontinensen is megállják a helyüket.

Csányi József, kiskun­félegyháza polgármestere elmondta, hogy a növényiolaj-gyártás, a baromfi- és sertésfeldolgozás révén a város komoly szerepet tölt be az agráriumban.

A Coop Rally délután érkezett második Bács megyei állomására, a felsőlajosi Márka Üdítőgyártó Kft. telephelyére. Az üzemben tartott sajtótájékoztatón Tóth Géza, a CO-OP Hungary Zrt. vezérigazgatója elmondta, a családi tulajdonban lévő Márka méltán reprezentálja a magyar élelmiszeripar fejlődését, és idén 30–35 százalékos növekedést várnak a közös forgalomban, a következő években ez félmilliárdos nagyságrend fölé mehet.

Pécskövi Tibor, a Márka Üdítőgyártó Kft. ügyvezető igazgatója kiemelte: a 2010-ben négy fővel indult családi vállalkozás ma már több mint 80 főt foglalkoztat, kezdetben kilenc terméket gyártottak, a bővítések nyomán ma több mint 57 termékkel vannak jelen a piacon. A közelmúltban kétmilliárdos beruházást hajtottak végre, három hektárral bővítették a telephelyet és négyezer négyzetméteres raktárat építettek, illetve új palackozó gépsort állítottak be az üzembe, amellyel 140 milliós éves kapacitást érhetnek el, ez hozzájárul az exportpiaci bővüléshez.

Kovács Ernő elmondta: a beruházás is hozzájárult ahhoz, hogy a Márka neve hazánkban maradhasson. Salacz László országgyűlési képviselő a hazai élelmiszeripar magas exportpotenciálját hangsúlyozta. Zsigó Róbert elmondta: a következő uniós ciklus feladata, hogy forrásokat találjanak a hazai élelmiszeripari szereplők innovatív fejlesztésére. A sajtótájékoztató után Zsigó Róbert és a két tulajdonos közösen indította be az új gyártósort.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában