videóval és fotókkal

2019.09.20. 10:54

A népzenéé lesz a főszerep négy napon át Kecskeméten

Csütörtökön kezdetét vette a 29. Kecskeméti Népzenei Találkozó a Hírös Agóra szervezésében. Napközben Kecskemét iskoláiban rendhagyó népzene órákat tartottak a Találkozóra meghívott hagyományőrző mesterek. Kora este az ünnepélyes megnyitó részeként nyílt meg Nagy Mari, Vidák István, ifj. Vidák István és Vidák Anna közös nemezkiállítása a Hírös Agórában.

Sebestyén Hajnalka

Fotó: Bús Csaba

Napom – Napom Fényes Napom” című tárlatot és az ország egyedüli autentikus népzenei találkozóját Hörcsök Imre önkormányzati képviselő, az Értékmegőrzési Bizottság elnöke, önkormányzati képviselő nyitotta meg. A műsorban közreműködött tárogatón és dudán Agócs Gergely népzenész, népzenei kutató, valamint énekkel Holeczné Margitka.

A Kecskeméti Népzenei Találkozót 1967-ben Kálmán Lajos népzenekutató alapította meg Heltai Nándor újságíróval karöltve. A nagy múltú programsorozat egyedülálló a maga nemében, a szervezők nagy figyelmet fordítanak a kodályi örökség és szellemiség megőrzésére, amely mind a közönség, mind pedig szakmai programokban megmutatkozik.

Idén is négy napra hatalmas népzenei fesztivállá válik Kecskemét, vendégül látva számos hazai és határon túli népzenész és énekes mestert. Csütörtöktől vasárnapig különleges koncertek, előadások és táncházak várják az érdeklődőket a Hírös Agórában és a főtéren, amelyek nagy része ingyenes.

Minden évben kiemelt eseménye a Találkozónak a hagyományőrző gálaműsor, amelyre több tájegységről hívnak népzenész és énekes mestereket. Idén az Alföld, a Dunántúl, Erdély és a Felföld hagyományőrző népzenészeivel találkozhat a Hírös Agóra közönsége pénteken este a Tanúhegyek című gálaműsorban. A színpadi produkciót táncház követi a Góbé zenekarral és Berecz Istvánnal.

Az Agócs Gergely vezette Fonó Zenekar Atyai ág című produkcióval egy több évtizedes gyűjtőmunka eredményét, a magyar népzene Kodály által kijelölt, keleti irányú kapcsolatait tárja a közönség elé a Hírös Agórában szombaton este Dagesztánból, a Karacsáj-Cserkesz Köztársaságból, a Kabard-Balkár Köztársaságból és Baskortosztánból érkező énekes és zenész vendégeikkel.

Az idei fesztivál tematikája több ponton is kapcsolódik népzenei rokonságunk témájához. A szervezők a rendezvényhez minden alkalommal konferenciát is kapcsolnak, mely az idén az Él-e még a népzene? – Népzenei terepkutatás a XXI. században címet kapta. Szombaton rendezik meg a Hírös Agórában a VII. Kecskeméti Prímásversenyt, amelyre idén táncház-zenész hegedűsök jelentkezhettek. A nyertes díja egy különleges, egymillió forint értékű magyar mesterhegedű, amelyet szombaton este adnak át a Hírös Agórában. A részletes program ITT tekinthető meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában