Nemzeti Ovi-Sport Program

2019.09.30. 11:54

A kalocsai Csokonai utcai óvoda is kapott sportpályát

Nagyszabású programból profitált – már másodszor – egy kalocsai óvoda: a Zöldfa utcai után a Csokonai utcai intézményben is ovisportpályát avattak múlt héten.

Gábor János

Az avatáson eleredő esőben is akadtak kíváncsi gyerekek, akik felsorakoztak a pályán

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Gábor János

A 6x12 méteres, háromrétegű, sűrűn szőtt, úgynevezett töltetlen, vagyis rákkeltő gumigranulátumtól mentes műfűvel borított pálya 15 millió forintból készült el. A költségek nagy részét a Nemzeti Ovi-Sport Program finanszírozta, Kalocsa önkormányzata 4,5 millió forintot fizetett önerőként.

– Amikor elhatároztuk az előző sportpálya létrehozását, megbeszéltük elnök asszonnyal, hogy ha van rá lehetőség, szeretnénk még egyet. Megnéztük a lehetőségeinket, az alapítvány is, és úgy döntöttünk, hogy ebben a csodálatos óvodában is létrehozunk egy ilyen sportpályát, hiszen tudjuk, hogy a mozgáskultúrának a kialakítása a legkisebbeknél kezdődik – mondta a megnyitón dr. Bálint József. A leköszönő kalocsai polgármester felhozta: egyik utolsó közszereplésén örömmel vett részt az avatáson, de bízik benne, hogy a következő önkormányzatnak is lesz lehetősége új pályát építtetni.

– Ha a kicsikkel nem sikerül megszerettetni a sportot, illetve a mozgást, akkor a későbbiekben ez visszaüthet – utalt a korra jellemző módon arra, hogy a fiatal generációk „a számítógép bűvöletében vannak”, ezért nagyon nehéz őket kimozdítani.

– Az Ovi-Sport Közhasznú Alapítvány történetében ez a 395. átadott pálya, míg a megyében a 13., ebből kettő Kalocsán van – summázta Molnár Andrea. A szervezet kuratóriumának elnöke emlékeztetett: az alapítványt az Aranycsapat legendás jobbhátvédje, Buzánszky Jenő hozta létre (innen a pálya nemzetközi márkaneve, a „Kazal Kinderpitch”, a labdarúgó „Kazal” becenevéből) azért, hogy intézményi kereteken belül lehessen megvalósítani a sportágspecifikus testnevelést, mozgáskultúra-fejlesztést. Kifejtette: az alapítvány indulásakor arra jöttek rá, hogy sportpályák épülnek ugyan általános és középiskolákban vagy felsőoktatási intézményekben, de „az óvodákra valahogy senki nem gondolt”. Ezért választották küldetésüknek a legkisebbek kiszolgálását, nemcsak a műfüves pályával, hanem olyan hozzá tartozó eszközparkkal is, ami különböző sportágak űzésére alkalmas.

Az avatáson eleredő esőben is akadtak kíváncsi gyerekek, akik felsorakoztak a pályán
Fotó: Petőfi Népe

– Ez nem csak egy sportpályaépítő program. Egy olyan szakmai programot is tartalmaz, aminek keretében az óvodapedagógusok el tudják sajátítani a pálya és az eszközkészlet szakszerű használatát – magyarázta Molnár Andrea. – Szeretném megköszönni a város önkormányzatának, hogy határozatban biztosította a szükséges, harmincszázalékos önrészt, ami elengedhetetlen volt a program megvalósításához. Szeretném megköszönni azoknak a helyi és megyei vállalkozóknak is, akik a társasági adójukat kifejezetten abból a célból ajánlották fel az alapítványnak, hogy itt, ebben az óvodában tudjon megvalósulni a program – mondta hálásan.

A kuratóriumvezető elárulta: csak az alapítvány munkájának köszönhetően mintegy ötvenezer gyermeknek van lehetősége mindennapos mozgásra, és több mint 3500 óvodapedagógus végezte el az ehhez kapcsolódó tanfolyamot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában