Kiskunhalas / Szabadka

2019.08.28. 16:55

Támogatják a kerékpáros programokat

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium 23 millió forintot osztott szét idén a Kerékpárral 7 határon át nevű program keretében, kerékpáros túrákra, rendezvényekre nyerhettek támogatást a szervezők.

Pozsgai Ákos

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatja a határokon átívelő kerékpáros programokat

Fotó: Pozsgai Ákos

Az idei Európai Mobilitási Hét programjaira egy másik pályázati alapból a tavalyi 140 millió forinttal szemben pedig már 180 millió forintot biztosít a szaktárca az önkormányzatok és civil szervezetek számára – mondta Tóth Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedésért felelős helyettes államtitkára Szabadkán, aki az elmúlt hétvégén együtt tekert kerékpáron a halasiakkal a vajdasági városig.

Kiskunhalasról kilencedik alkalommal rajtolt el a hétvégén a nemzetközi kerékpáros­mezőny, amely az ötletet adta a minisztériumnak, hogy létrehozzák a Kerékpárral 7 határon át nevű programot, ahova önkormányzatok pályázhatnak, és ma már több mint hatvan, a halasihoz hasonló, a határokon átívelő kerékpáros programot támogatnak.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatja a határokon átívelő kerékpáros programokat
Fotó: Pozsgai Ákos

A helyettes államtitkár a szabadkai városházán beszélt arról is, hogy országszerte komoly kerékpárút-fejlesztés folyik, évi közel tízmilliárd forint jut hazai forrásból erre a célra, ezt kiegészíti az uniós forrás, amely az elmúlt négy évben mintegy 100 milliárd forint volt. Fontos azonban a kerékpárutak fenntartása is, ezért több kerékpárútnál már nemcsak az önkormányzatok, hanem a magyar közútkezelő – amely az országos közúthálózatot üzemelteti – tartja karban a kerékpárutakat. – Fontos, hogy az önkormányzatoknak legyenek jól előkészített projektjeik, tervekkel, engedélyekkel, azoknak jobb esélyük van arra, hogy bekerüljenek az országos kerékpárút-építési programba – hívta fel a figyelmet a helyettes államtitkár.

A halasi önkormányzat évekkel ezelőtt megkezdte az 53-as főút mellett a kisszállási körforgalomig tartó kerékpárút terveinek előkészítését, a tervek azóta készen állnak, pályázati pénzre várnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában