Kalocsa

2019.08.02. 14:00

Milliókból számolják fel a szeméthegyet

Kalocsa az Innovációs és Technológiai Minisztérium pályázatán bruttó három­millió forintot nyert, arra a célra, hogy a közigazga­tási területén illegális szemétlerakókat számoljon fel – a munkák a jövő héten kezdődnek.

Gábor János

Az Árpás-csatorna szinte teljes hosszában szennyezett: a mederben elektronikai hulladékok hevernek

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Gábor János

Az elsődleges cél az évek óta komoly problémát jelentő Árpás-csatorna Kertekalja sor mentén húzódó partjának és medrének megtisztítása. Erre a helyszínre minden évben milliókat költ az önkormányzat – tudtuk meg a városüzemeltetési és -fejlesztési osztálytól, tehát a kapott pénz nagy segítség, de nem jelent végleges megoldást. Ehhez a környéken élők szemléletváltozására is szükség lenne, illetve arra, hogy végre minden háztartás szerződést kössön a hulladékkezelővel és fizesse a szemétszállítási díjat.

– A programot augusztus 1-től tervezzük megvalósítani és a kiírás szerint, szeptember 30-ig szeretnénk lezárni. A pályázat kedvezményezettje, az önkormányzat, két partnerrel, a Kalocsai Vagyonhasznosítási és Könyvvezető Nonprofit Kft.-vel, illetve az Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság kalocsai szakaszmérnökségével közösen szeretné megvalósítani a projektet – vázolta Boromisza Viktor osztályvezető, megjegyezve, hogy ez lényegében feladatmegosztást jelent. A város rendelkezésére álló közfoglalkoztatottakat enged át a helyszínre, az Aduvízig a csatorna megtisztításához szükséges munkagépeket és kezelőszemélyzetet, valamint a kézi szelektálást végző munkások egy részét adja, míg a Vagyonhasznosító a szállítást és az ártalmatlanító helyre történő leadást végzi, részletezte a szakember.

Az Árpás-csatorna szinte teljes hosszában szennyezett: a mederben elektronikai hulladékok hevernek
Fotó: Gábor János / Petőfi Népe

A pályázaton elnyert összeg kizárólag a hulladék elszállítására és ártalmatlanítására fordítható, míg a gyűjtés és szelektálás feladatát saját költségen kell vállalni – fűzte hozzá Boromisza, hangsúlyozva, hogy a csatornapart és -meder sok veszélyes, elektronikai hulladékot rejt, a kommunális szemét mellett, amit szintén külön kell kezelni. Mint mondta: előre nem lehet megbecsülni, csak a kitermelés után fogják látni, hogy mekkora szeméthalommal van dolguk, hiszen a hulladék nagyon elszórtan helyezkedik el a vízben és annak környékén. Amennyiben a várhatóan csak egyszeri megtisztításra elegendő összegből mégis maradna valamennyi – kalkulált az osztályvezető –, akkor a város egyéb területein található illegális szemétlerakókra is sort kerítenek.

– Bár maga a program szeptember 30-ával zárul, a kollégáimmal úgy tervezzük, hogy a csatornamunkálatokat augusztus 30-ig befejezzük, mert ha marad rendelkezésre álló összeg, akkor lesz idő más területeken is elvégezni a gyűjtési-szállítási-ártalmatlanítási feladatokat – összegezte Boromisza Viktor.

Újratermelődik az illegális hulladék

A kalocsai városüzemeltetési és -fejlesztési osztály vezetője, Borimisza Viktor a baon.hu-nak elmondta: az önkormányzat minden évben milliókat költ az illegális lerakók, köztük kiemelten a Kertekalja sor mellett folyton újratermelődő szeméthegyek kezelésére. A munkákra eleve 2–3 milliót kell elkölteni a városi költségvetéséből, de ezenfelül további 1–2 millió forintot emésztenek fel az e célra rendszeresen odavezényelt közfoglalkoztatottak költségei is. A gondatlan, szemétszállítási díjat elbliccelő, majd a hulladékot közterületen lerakó városlakók tehát legkevesebb évi 3–5 millió forintba kerülnek a becsületesen eljáró többségnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában