szentmise

2019.08.06. 13:54

Megérkezett a missziós kereszt Félegyházára

A félegy­házi Ótemplomba érkezett a 2020-ban Budapesten megrendezendő 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szimbóluma, a Missziós kereszt, melynek tiszteletére vasárnap ünnepi szentmisét celebrált dr. Bábel Balázs érsek.

Vajda Piroska

Szentbeszédében elmondta, a Missziós kereszt felhívójelül van közöttünk. Utalt arra: a kereszt eljövetelének célja, hogy felrázza hitükben a félegyházi híveket, hiszen nagy ünnepre készül az egyház, amikor tudatosítjuk, hogy az Úr itt maradt közöttünk az eucharisztiában.

A Missziós keresztet, amely Ozsvári Csaba ötvösművész alkotása, szerdán reggel búcsúztatják az Ótemplomban. Szerdán még bárki megtekintheti a csodálatos alkotást, melynek növényi ornamentikája a magyar honfoglalás kori ötvösség motívumait idézi. Leveles-indás mintázatában az ősi magyar életfamotívum jelenik meg, a páva szimbólum megjelenítésével pedig ókeresztény stílusjegyeket is visel. A kereszt nemcsak egy – a történelmi múltunk stílusvilágát magán hordozó – egyedi ötvösmunka, hanem ereklyetartó is. Középpontjában, ezüsttokban Szent Kereszt-ereklye van elhelyezve, amelyet a leveles díszek fordulataiban magyar, illetve magyar vonatkozású szentek ereklyéi vesznek körbe.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában