Kiskőrös

2019.08.31. 11:30

A fesztiválon nagy sikert arattak a kőrösi mazsorettek és fúvósok

Augusztus közepén ötnapos kiránduláson vettek részt Kiskőrös zenészei és mazsorett-táncosai. Kiskőrös Város Fúvószenekara és a Csillagfény Mazsorett Együttes a dél-franciaországi Mende városába egy nemzetközi fesztiválra kapott meghívást.

Barta Zsolt

A kiskőrösi Csillagfény Mazsorett Együttes Gmoser György vezetésével szerepelt a franciaországi fesztiválon

Fotó: Rákóczi Erzsébet

Az együttes a zenekar kíséretében évek óta rendszeresen részt vesz a francia fesztiválokon, ugyanakkor az elmúlt három évben a terrorveszélyre hivatkozva meghiúsultak ezek az utazások. A szülők féltették ugyanis a gyermekeiket.

– Idén több ajánlat és meghívás közül fogadtuk el ezt a felkérést. A zenészek és táncosok nagy izgalommal készültek a rendezvényre, hiszen sokszínű műsorral kellett megmutatkoznunk – mondta Gmoser György, a táncosok vezetője. A kiutazás előtt Kiskőrös főterén két este is térzenével készültünk, ahol a nagyszámú közönség figyelhette a főpróbákat. A repertoárunk három részre tagolódik. A programunk egy teljes magyaros műsorrészből, egy klasszikus show-műsorból áll, amelyekhez változatos menetzenét is kapcsoltunk – részletezte.

A meghívó fél teljes ellátást és utazási támogatást adott az útra, amit még az önkormányzat és egy vállalkozó is támogatott. A kirándulás első állomása a Ligur-tenger híres strandja Ventimiglia volt, ahol a hosszú út után fürdőzött az együttes.

– Sajnos este nagyon későn értünk a szállásra, részben a turisták áradata miatt, illetve azért is, mert az olasz–francia határellenőrzés szinte megbénította a közlekedést – folytatta a kiskőrösi pedagógus. Mende nincs túl messze a tengertől, egy középkori hangulatú megyeszékhely. Az óvárost szűk utcák, gótikus és reneszánsz házak teszik impozánssá, amelynek közepén egy ódon, hatalmas katedrális emelkedik.

A kiskőrösi Csillagfény Mazsorett Együttes Gmoser György vezetésével szerepelt a franciaországi fesztiválon
Fotó: Rákóczi Erzsébet

– A fesztivál első napján egy délelőtti, egy délutáni és egy éjszakai felvonulást rendeztek a vendéglátóink. Minden zenekar a szervezők irányításával menetzenével, tánccal járta végig az óváros utcáit. Minden kis téren műsort adtunk a nagyszámú közönségnek. Svéd, német, bolgár, olasz, brazil, holland és francia zenekarok, mazsorettek és táncosok között vonultunk fel. A második nap volt a karneváli nap. Az együttesek között a helyiek hatalmas bábokat, díszes kocsikat vonultattak fel végig a város körútján.

E napon mindenütt hatalmas ünneplő tömeg fogadta a szereplőket. Tapsoltak, éljeneztek és végtelen mennyiségben szórták ránk a konfettit. A délutáni felvonulás végén a templom előtt adott mindenki műsort. Mi igazi magyaros műsorral mutatkoztunk be: Szamos menti induló, Strauss: Éljen a Magyar, Brhams: 5. magyar tánc, Monti: Csárdás, C-moll csárdás. Hazaúton Olaszországban, Jesolóban, az Adriai tenger partján egynapos fürdőzéssel pihentük ki a szereplés fáradalmait – mesélte az útról Gmoser György.

A kiskőrösi fúvószenekart Gmoser György karnagy vezette
Fotó: Rákóczi Erzsébet

A fantasztikus fesztivállal nem ér véget a munka, hiszen a kiskőrösi és a szomszédos települések szüreti napjain nemsokára újra fellépnek a kőrösi mazsorettek. Október 26-án pedig Kiskőrösön országos mazsorett-fesztivált rendeznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában