Galériával és videóval

2019.07.25. 07:00

Újabb száz fiatal fejezi be a tartalékos kiképzését Bács-Kiskun megyében

Ezen a héten van Tatárszentgyörgyön a megyei önkéntes területvédelmi tartalékosok idei alapfelkészítésének zárása, ezúttal is szerepel a feladatok között gépkarabéllyal végrehajtott éleslövészet és általános harcászat. A megyei zászlóalj létszáma velük már négyszáz fölé emelkedik.

Hraskó István

Fotó: ZsambokiDora

Az önkéntes tartalékosok alapkiképzése összesen 120 óra, ezt négy hétre osztják el. Az első három hétben többek között elsajátítják az önvédelemre épülő katonai közelharc, a kézi- és fegyveres tusa alapfogásait, megtanulják a sebek fertőtlenítésének, kötözésének módját, megismerkednek a honvédségnél rendszeresített gépkarabély biztonságos kezelésével. Emellett a tájoló és a katonai térkép használata, a menetvonal tervezése, a térkép nélküli tájékozódás, valamint a ruházat és gépjármű átvizsgálása is a kiképzés része.

Az utolsó, talán legnehezebb próba a tatárszentgyörgyi lőgyakorlat, benne az éleslövészettel. Persze amíg idáig eljutnak a tartalékosok, addig is vár rájuk jó pár feladat, például gyakorolják a gépkarabély szét- és összeszerelését, a tüzelési testhelyzeteket, átismétlik a biztonsági rendszabályokat. Ezután lőszer nélkül imitálják a lövést, és csak ezt követően helyezhetnek lőszert a fegyverbe, és célozhatják meg 50-100 méterről a körös mellalakot. Idén úgynevezett békeműveleti lőgyakorlat is van, ennek lényege, hogy a tartalékosok egy egész alakos céltáblára lőnek, de a fejet, nyakat, törzset tilos eltalálni, csak a karokat és a lábakat szabad, ami elég lehet egy támadó harcképtelenné tételéhez, az élete kioltása nélkül. A harcászati foglalkozások során szintén az alapokat fektették le, azaz hogyan kell a fegyverrel mozogni a képzeletbeli harcmezőn.

A családosok, munkavállalók általában szakaszosan teljesítik a négy hetet, a tartalékosok nagyobb része viszont nappali tagozatos diák (és sokan közülük hölgyek), ők tömbösítve, július 1-jétől egyben kapják meg a négyhetes felkészítést, Kecskeméten vagy Kiskunhalason, majd a napokban Tatárszentgyörgyön. Így tanulmányaikat nem érinti az alapkiképzés. Most száz fiatal jelentkezett tartalékosnak.

– Kijelenthetem, hogy a Bács-Kiskun megyei fiataloknak fontos a honvédelem ügye, érdeklődnek a honvédség iránt, szeretnék kipróbálni magukat. Személy szerint nagyra értékelem a hozzáállásukat, hogy jelentkeztek területvédelmi tartalékosnak, és a strandolás helyett negyven fokban, a lőtéren hajtják végre a gyakorlatokat – mondta el Nagy Viktor alezredes, a 38. Területvédelmi Zászlóalj parancsnoka. Mint tőle megtudtuk, az „újoncok” mellett 47-en szinten tartó kiképzést kaptak – ők azok, akik már tavaly elvégezték az alapkiképzést, és most ismétlő foglalkozásokon vesznek részt, de emellett plusz ismeretekre, készségekre is szert tehetnek, például lőnek pisztollyal vagy gyakorolják a vegyvédelmi védőruházatba öltözést, a gázmaszk felvételét.

Nagy Viktor kérdésünkre hozzátette: a megyei területvédelmi tartalékos zászlóalj létszáma már meghaladja a 400 főt, ami komoly eredmény, ahhoz képest is, hogy a rendszer kiépítése két éve kezdődött el.

A most végzett másfél száz tartalékos a jövőben részt vehet a Magyar Honvédség gyakorlataiban, valamint a megyei honvédelmi és katasztrófavédelmi feladatokban is. Évente négy alkalommal öt (azaz összesen húsz) napra, napi 8 órára hívhatják be. Hogy mikor, arról előzetesen egyeztetnek és időben tájékoztatják az érintetteket és munkáltatójukat is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában