tábor

2019.07.12. 12:00

A tűzzománc technikával ismerkedtek a kisszállási gyerekek

Több mint tíz éve rendezik meg minden nyáron a kisszállási gyerekek számára a tűzzománc tábort a kiskunmajsai születésű Sugár Ibolya, képzőművész vezetésével a falu művelődési házában.

Mester-Horváth Nikolett

Július második hetében a fiatalok Tündérkert témában alkothattak különleges eljárással készült tűzzománcokat. A kis alkotók körében különösen népszerű volt ez a tábor, hiszen itt olyan technikával ismerkedtek meg, amire iskolai keretek között nincs lehetőségük. A vörös rézlemezekre speciális festékkel felvitt minták a több mint 800 Celsius-fokos égetőkemencében nyerik el végleges formájukat.

Sugár Ibolya táborában a gyerekek egymás segítésével, igazi csapatmunkában dolgoztak. – Ennyi év alatt természetesen már vannak olyan fiatalok, akik egyfajta színvonalra tettek szert, ők már tervekkel, megvalósítandó mintákkal érkeztek. Emellett ők azok, akik segítettek nekem az új táborozók készségeinek fejlesztésében. Idén új ötletként egy nagy tablót készítettünk azonos témával, így egymás munkáját kellett figyelniük, hogy egyetlen alkotás se lógjon ki a képből. Megtanultak csapatban dolgozni, alázattal viszonyulni a munkához – hangsúlyozta Sugár Ibolya.

A képzőművész fontosnak tartja, hogy a mai felgyorsult világban szocializálódó gyerekek türelmet, kitartást tanuljanak a táborban.

– Nehézséget jelentett nekik, hogy valamit végig kellett csinálniuk, nem hagyhatták ott, ha megunták. Ugyanakkor azzal, hogy a minták tervezésénél használhatták okostelefonjaikat ötletszerzésre – amire régen csak saját képzelőerejük szolgált –, illetve időnként megszakítva a monotonitást, színezhettek az óriás kifestőn vagy épp csocsózhattak, sikerült olyan kompromisszumot kötnünk, ami úgy serkentette a munkavégzésüket, hogy közben nem fosztotta meg őket a számukra alapvető szükségletektől. Változott a világ, igazodnunk kell hozzá és megbecsülni, hogy alkotnak és örömüket lelik az alkotás folyamatában – mondta Sugár Ibolya.

A tűzzománc táborban a gyerekek színesebbnél színesebb fali díszeket, ékszereket, ajándékokat és házszámtáblákat is készítettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában