BÁCS-KISKUN

2019.07.22. 07:00

A parlagfű óriási területen növekszik, megkeserítve az allergiások életét

Magyarországon csaknem minden ötödik ember szenved parlagfű-allergiától. A gyomnövény irtását ezekben a hetekben folyamatosan végezni kell. Ezt a településeken a jegyző, míg a külterületen az illetékes megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi hatósága ellen­őrzi. Akik nem irtják a parlagfüvet, azok ellen eljárást indítanak.

Barta Zsolt

Kaszálják a sokak életét megkeserítő parlagfüvet

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Bús Csaba

Az országban egyre több helyen végeznek az aratással. A tarlók környékén levegőhöz, fényhez jut a parlagfű, amely csaknem minden ötödik ember életét keseríti meg. Szemviszketés, tüsszögés, orrfolyás és egyéb tünetek okoznak gondokat.

Bács-Kiskunban 50–100 ezer emberre tehető a parlagfű-allergiával küszködők száma. A parlagfű elleni védekezés az ingatlan tulajdonosának, illetve használójának a kötelezettsége, amely alapján a földhasználó köteles az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, majd ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig fenntartani. Ettől az évtől már – naptári időszaktól függetlenül – mindenkinek, egységesen meg kell akadályozni a parlagfű virágbimbójának kialakulását.

A hatóságok feladata, hogy – amennyiben a tulajdonos nem tesz eleget a kötelezettségének – a mulasztók költségén elrendeljék a közérdekű védekezést, emellett növényvédelmi bírságot is kiszabhatnak. Belterületen a jegyző, külterületen az illetékes megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi hatósága köteles eljárást indítani azokkal szemben, akik nem tettek eleget a parlagfű-mentesítési kötelezettségüknek. A növényvédelmi bírság kiszabására a növény- és talajvédelmi hatóság jogosult, ezért a közérdekű védekezés elrendelését követően a jegyző az ügyben keletkezett iratokat továbbítja az eljárásra jogosult hatóságnak.

Kaszálják a sokak életét megkeserítő parlagfüvet
Fotó: Bús Csaba / Petőfi Népe

A növényvédelmi bírság alapja a parlagfűvel fertőzött terület nagysága. A bírság mértéke belterületen és külterületen is egyaránt 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjed. Amennyiben a védekezéssel kapcsolatban felmerült költségeket, illetve a növényvédelmi bírságot nem fizetik ki határidőn belül, az köztartozásnak minősül, így annak behajtásáról az állami adóhatóság gondoskodik. A parlagfűvel fertőzött terület lehet mezőgazdasági kultúrnövénnyel borított, nem mezőgazdasági terület (elhanyagolt telkek, építési területek), vagy nem művelt, elhanyagolt szőlők, hétvégi kertek, zártkerti ingatlanok, valamint a vonalas létesítmények (utak, vasút) melletti sávok.

Amennyiben parlagfűvel szennyezett területeket észlel, bejelentését megteheti a [email protected] e-mail-címen.

Lapunknak Kujáni László növényvédelmi szakmérnök elmondta, hogy a fenyércirok ellen is most kell védekezni. Megfelelő gyomirtó szerrel az említett növény környékén élő parlagfű is jól pusztítható.

Tavaly 417 ezer hektárt ellenőriztek

A parlagfű elleni védekezést minden évben ellenőrzi a hatóság. Kérdéseinkre a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatalból az alábbi információkat kaptuk.

Tavaly július 1. és október 26. között történtek a parlagfű elleni közérdekű hatósági védekezés helyszíni ellenőrzési munkálatai. Az említett időszakban 417.500 hektárnyi mezőgazdasági területet ellenőriztek. Ebből 90.000 hektár szemléje légi felderítéssel történt. Ennek során 423 esetben került parlagfű-fertőzöttség megállapításra. A fertőzöttséggel érintett terület nagysága 444,1802 hektár volt. A földhivatali osztályok helyszíni felderítését követően a növényvédelmi hatóság 480 ingatlan esetében indított eljárást, mely során értesítették az ingatlan földhasználóját vagy tulajdonosát az eljárás megindításáról, illetve kiszabták a növényvédelmi bírságot. Jellemzően egyre több tulajdonos, földhasználó (2018-ban 449 esetben) végezte el a területek gyommentesítését a földhivatali jegyzőkönyv felvétele után, egyre kevesebb a vállalkozó által végrehajtott közérdekű védekezés. A kiszabott növény­védelmi bírság 2018-ban 19 millió 176 ezer forint volt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában