galériával

2019.06.09. 11:30

Sikeres a roma lányok felzárkózását segítő program Kiskunhalason

Biztatónak nevezete Szűcs Csaba kiskunhalasi alpolgármester a Roma Lányos program eddigi tapasztalatait, amelynek célja, hogy csökkentse a korai iskolaelhagyást a roma származású általános és középiskolás lányok körében. A halasi Tiszti Klubban tartott értékelésen a helyi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnöke kiemelte, hogy javult a programban résztvevő mentorálltak tanulmányi eredménye, egyre többen tesznek sikeres tanulmányi vizsgát sőt, emelkedett a továbbtanulók száma is.

Pozsgai Ákos

Fotó: Pozsgai Ákos

A programban résztvevő kiskunhalasi és kiskunfélegyházi fiatalok és a szakmai vezetőik cserélték ki eddigi tapasztalataikat a találkozón. Szűcs Csaba elmondta, hogy a program teljes időtartama alatt kéthetente tartanak csoportfoglalkozást ahol egyebek mellett fejlesztik a fiatal lányok önismeretét, hasznos életvezetési tanácsokat kapnak, valamint olyan ismerteket tanítanak nekik, amelyekkel jobban el tudnak igazodni a közigazgatás, a média, a kultúra és a művészeti ágak világában és segítik őket a mindennapi tanulásban is.

– A program Kiskunhalason több mint másfél éve indult el húsz lánnyal és négy mentorral, a fiataloknak az eltelt időszakban sikerült olyan bizalmi kapcsolatot kialakítani a mentoraikkal, amely lehetővé teszi a közös munkát – hangsúlyozta az alpolgármester. A program központi célja, hogy segítsék a különböző hátrányokkal küzdő roma lányokat az alap és középfokú iskola sikeres elvégzéséhben, hogy minél kevesebben hagyják el az iskolát idő előtt, ezzel növelve az esélyüket a későbbi eredményes munkakeresésben.

Tanulmányi programokon, közös kirándulásokon vesznek részt a lányok, amelyek mind segítik, fejlesztik a képességeiket, az eredmények pedig magukért beszélnek. Szűcs Csaba elmondása szerint a legtöbb lánynak javultak a tanulmányi eredményeik, valamennyien sikeres vizsgákon vannak túl és többen közülük tovább folytatják a tanulmányaikat.

Kiskunfélegyházán is zajlik ez a program, így a résztvevő két város fiataljai és a mentorok szintén tapasztalatot cserélhettek a halasi találkozón, ahol közös vacsorával és a helyi tehetségek fellépésével zárult a program.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában