önkéntes segítő szolgáltatás

2019.06.19. 17:26

Mesés nyári estéket tartanak a gyerekeknek a kecskeméti Vasútkertben

Sikerrel működik már Kecskeméten is az Otthon Segítünk Alapítvány önkéntes segítő szolgáltatása. Az önkéntesek kisgyermekes anyukáknak nyújtanak a mindennapokban segítséget. Emellett ezen a héten zajlik a Mesés Nyári Esték programsorozat.

Sebestyén Hajnalka

A Vasútkert játszóterén hallgatják a gyerekek a meséket Daróczi Marcsi tolmácsolásában

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Sebestyén Hajnalka

Az alapítvány kecskeméti ingyenes szolgálatát Daróczi Marcsi vezeti. Elmesélte: tavaly kezdték meg a munkát, a toborzás után az első önkéntesek idén év elején végezték el a tanfolyamot, azóta pedig már családoknál segédkeznek. Elsősorban anyukák és nagymamák az önkéntesek, egyetlen férfi erősíti a csapatot.

– Az alapítványunk az önkénteseken keresztül olyan kisgyermekes családoknak segít, ahol átmenetileg jól jön plusz két kéz – hangsúlyozta Daróczi Marcsi. – Nem szociálisan rászorult vagy már mély krízishelyzetben lévő családokról beszélhetünk. Anyagi helyzettől függetlenül is nagyon sok olyan család van, ahol a mindennapok során a legalapvetőbb feladatoknál is kevésnek bizonyul az édesanya két keze. Például gyakori, hogy egy óvodáskorú gyermek mellé egy ikerpár születik. Egyre több olyan fiatal pár van kisgyermekkel, akik – munkahelyváltás miatt – számukra új városba költöznek, ahol se barát, se családtag, akire számíthatnának. Napjainkban eléggé kitolódik a szülés ideje, gyerekek sokasága nő fel úgy, hogy nem ismeri a nagyszülői szeretetet, vagy éppen fordítva, még aktívak a nagyszülők és akár napi 8 órában is dolgoznak, így nem érnek rá segíteni. Ehhez hasonló helyzetben élő családoknál nagyon hatékony segítséget tudnak nyújtani önkénteseink – sorolta.

Az alapítvány önkéntes szolgáltatása mellett már letette névjegyét a Mesés Nyári Esték programmal is. Tavaly nagy sikerrel debütáltak Daróczi Marcsi mesés estéi, akkor a Hunyadivárosban és a Vacsiközben mesélt esténként a gyerekeknek. Ez a program idén is folytatódik, június 15. és 24. között a Vasútkertben, a játszótéren hallgathatják meg a meséket a gyerekek.

– Örömmel fogadták az édesanyák, hogy újra lesz Mesés Nyári Esték. A Vasútkertben kellemes környezetben találkozom a családokkal ezen a héten. A hőségtől megvédenek minket a nagy lombú fák, sőt még a borongós idő sem tántorítja el a lelkes anyukákat. Egyik este a szemerkélő eső elől a játszótér kis faházaiba húzódtunk be, ott olvastuk a meséket – mondta Daróczi Marcsi.

A Vasútkert játszóterén hallgatják a gyerekek a meséket Daróczi Marcsi tolmácsolásában
Fotó: Sebestyén Hajnalka / Petőfi Népe

A mesés esték minden nap 18 órakor kezdődnek. A meseolvasás előtt Daróczi Marcsi több mesekönyvet is kioszt a gyerekek között, hogy választhassanak meséket. A vállalkozó kedvű anyukák, apukák és nagymamák is átvehetik a stafétát, bárki olvashat fel mesét. A repertoár széles: vannak egészen kicsiknek szólók, óvodás- és kisiskoláskorúaknak valók, és a felnőttekről sem feledkeznek meg.

A gyerekek életkora változó, az egészen kicsi totyogóktól az óvodásokon át az alsó osztályos diákokig. Az azonban közös bennük, hogy a meséket örömmel hallgatják meg. Az elmúlt napokban nagyon jó kis közösség alakult ki, többen vissza-visszatérnek estéről estére, saját mesekönyvvel.

Sikeresen működnek

Európában már több mint harminc éve, Magyarországon is közel húsz éve sikeresen működik az Otthon Segítünk Alapítvány. Az ingyenes önkéntes szolgálat továbbra is várja a segítő kezet nyújtó önkénteseket és a kisgyermekes családok jelentkezését is, a családoknál egyetlen feltétel van, hogy legalább egy hat éven aluli gyermekük legyen. Jelentkezni írásban, az alapítvány központi címén lehet, a www.otthonsegitunk.hu oldalon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában