gyógyszerhasználat

2019.06.12. 17:30

Kecskemét adott otthont az Országos Patikanapnak

A betegek gyógyszerhasználati együttműködőkészségének fejlesztése volt a központi témája a 16. Országos Patikanapnak, melyet a kecskeméti Pajzs Gyógyszertárban rendeztek meg szerdán.

Koós Kata

Forrás: baon.hu

Fotó: Tapodi Kálmán

A kecskeméti Pajzs Gyógyszertár adott otthont az idén immár 16. alkalommal megrendezett Országos Patikanapnak szerdán. A Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) által szervezett rendezvény legfőbb célja évről évre lehetőséget biztosítani a nagyközönség számára, hogy az ország különböző gyógyszertáraiban betekintést nyerhessenek a gyógyszerészek mindennapi tevékenységébe, közelebbről megismerhessék felelősségteljes munkájukat és az egészségügyben betöltött szerepüket.

Minden esztendőben a Patikanaphoz kapcsolódóan indul el az a szakmai program is, mely az azt követő hónapokban a gyógyszerészek népegészségügyi aktivitásának fókuszába kerül. A rendezvény idei témája a komplex gyógyszergyári adherencia fejlesztő program elindítása volt, melynek előkészítésében többek között a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság, a Semmelweis Egyetem Gyógyszerésztudományi Kara, a Magyar Tüdőgyógyász Társaság, az Országos Alapellátási Intézet, a Nemzeti Betegfórum, a Hungaropharma és az MGYK is részt vett.

– A 16 év alatt eljutottunk odáig, hogy most már nem csak magunkat akarjuk megmutatni, hogy milyen fontos tevékenységet végzünk, hanem a társadalom igényeire is megpróbálunk odafigyelni. A mai napon meghirdetett program legfőbb célja, hogy a betegeink gyógyszerhasználati együttműködőkészsége növekedjen, erősödjön. Tudniillik az a tapasztalatunk, hogy hiába van jó orvosi diagnózis, hiába vannak jó gyógyszerek, ha ezeket a gyógyszereket a betegeink nem pontosan alkalmazzák. Ha nem tudnak e gyógyszerekről mindent, amit kell, akkor e gyógyszerek használata nagyon alacsony hatékonyságú – mondta el a komplex gyógyszergyári adherencia program kapcsán dr. Hankó Zoltán, az MGYK elnöke.

A rendezvényen köszöntőt mondott továbbá dr. Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere is, aki beszédében többek között az adherencia fontosságát és a gyógyszerészek felelősségét emelte ki.

Fotó: Tapodi Kálmán / baon.hu

– Olyan mérhetetlen mennyiségű termék van, melybe lassan elveszünk. Éppen ezért különösen nagy a felelőssége a gyógyszerész- társadalomnak, hogy ebben a hihetetlen információdömpingben a betegek, lakosok el tudjanak igazodni, és helyes, jó megoldást találjanak a problémájukra. Úgyhogy azon túlmenően, hogy a gyógyszerész a szakmájában, az összetevőkben és hatóanyagokban teljesen profi, azt az új szempontot is meg kell találni, hogy a betegnek hogyan tud egy igazodási pontot, útmutatást, tanácsot adni – fejtette ki.

Szűrőkamion és konferencia

Az Országos Patikanap kísérőprogramjaként többek között virtuális anatómiai mozisátor, szűrőkamion és életmód tanácsadás várta a látogatókat. A komplex gyógyszertári adherencia fejlesztő programban érintett szervezetek képviselői pedig egy konferencia keretében osztották meg tapasztalataikat és javaslataikat a program kapcsán, melynek a Szent-Györgyi Albert Szakgimnázium és Szakközépiskola adott otthont.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában